Alex Cofino in Singapore. Hij werkte er voor Heerema Marine Contractors aan de Sleipnir, het grootste kraanschip ter wereld. Midden: op zijn zeilboot.
Alex Cofino in Singapore. Hij werkte er voor Heerema Marine Contractors aan de Sleipnir, het grootste kraanschip ter wereld. Midden: op zijn zeilboot. Foto: Familie Cofino

Scheepsbouwer met passie voor zeilen

Alex Cofino werd geboren in Amerika, waar hij ook een deel van zijn jeugd doorbracht. Hij verhuisde met zijn moeder naar Nederland, ging in Hoorn naar de middelbare school en daarna naar de Hogere Zeevaartschool in Den Helder. Hij woonde toen een tijdje op Texel, bij de familie Van Zon, en had een bijbaantje als kok in de Raadskelder.

Na zijn studie belandde Alex in de offshore voor Penrod. Hij zat op een supply boot, waarop ook Hans Keesom (de "Witte Reus") werkte. Daarna trad hij in dienst van DNV (Det Norske Veritas) als Senior Surveyor/Project Manager. Het was zijn taak om schepen en installaties te controleren op de technische staat. Bij nieuwbouw van o.a. autotransportschepen in Harlingen en Japan hield hij toezicht tijdens de bouw, zodat dt gebeurde volgens specificatie en zoals het op tekening stond. Daarvoor reisde hij veel naar het buitenland en verbleef destijds een periode in Japan.

Omvangrijk netwerk

In die periode bouwde hij wereldwijd een omvangrijk netwerk aan contacten op. En waarvan hij ook in zijn latere leven de vruchten plukte. Mensen met wie hij lang geleden al had samengewerkt betrok hij bijvoorbeeld ook bij zijn werk op het NIOZ.

Alex vervulde in de nautische sector allerlei functies. In januari 2001 trad hij in dienst van TESO als projectleider nieuwbouw. Hij gaf leiding aan de bouw van de Dokter Wagemaker. In april 2003 werd hij hoofd operationele dienst van TESO. In die functie stond hij geregeld de pers te woord bij allerlei zaken van operationele aard. Hij informeerde de media over allerlei aangelegenheden over het vervoer, bij calamiteiten, stremmingen, vervoerscijfers, infrastructuur en andere zaken. Ook tijdens de reis naar Roemenië in 2004, toen de Dokter Wagemaker te water werd gelaten, was hij een vraagbaak voor de meegereisde media. Hij werkte tot december 2010 bij TESO. Deskundig en betrokken. Bij de bootdienst voerde hij structurele veranderingen door, die tot op de dag van vandaag nog van kracht zijn. Zoals dat de kapitein verantwoordelijk is voor het team op de boot.

Hij bleef werkzaam in de maritieme sector. Waarbij hij meestal vanuit Nederland werkte aan wereldwijde uitvoeringsprojecten. Hij woonde een periode met echtgenote Joke in Singapore, om voor Heerema Marine Contractors te werken aan onder meer het grootste kraanschip ter wereld, de Sleipnir. Met hefvermogen vergelijkbaar van circa tweemaal het gewicht van de Dokter Wagemaker. Hij droeg zorg voor het operationeel maken en in bedrijf stellen van het schip.

NIOZ

Op het NIOZ gaf Alex de afgelopen jaren leiding aan de afdeling Nationale mariene onderzoeksfaciliteiten (NMF) met o.a. verantwoordelijkheid voor de nieuwbouw van drie onderzoeks- en ondersteuningsvaartuigen. De Adriaen Coenen, de vervanger van de Stern. Dit is het kleinste schip uit de nationale onderzoeksvloot. Ook de bouw van de vervanger van de Navicula. Dit nieuwe onderzoeksschip wordt ingezet om op duurzame wijze marien onderzoek in kustgebieden en delta’s te verrichten. Derde en grootste nieuwbouwproject is de vervanging van het grootste onderzoeksschip, de Pelagia. Met aan boord onder meer een “Maritime Living Lab” als proeftuin voor de Nederlandse maritieme industrie. Bedrijven kunnen op dit schip concepten testen op het gebied van duurzaamheid, zoals windenergie en andere vormen van voortstuwing.

Op zeilboot Fandango vond hij ontspanning

Constructief

Na zijn komst in 2019 naar het NIOZ formeerde Alex een nieuw team om zich heen en gaf zo opnieuw gestalte aan het NMF. Hij deed dat kundig, energiek, scherp en constructief. Hij voelde zich bij het NIOZ op zijn plek en werd gewaardeerd om zijn persoonlijkheid, zijn collegialiteit en sociale vaardigheden.

Hij kon mensen tot elkaar te brengen om gezamenlijk een doel te bereiken en mensen als een team te laten functioneren. Hij betrok mensen van verschillende disciplines uit de organisaties bij projecten. Om te horen wat zij belangrijk vonden, zodat hij dat kon vertalen in de schepen. Op het NIOZ versterkte hij het bouwteam bijvoorbeeld met een wetenschapper. Een heel andere tak van sport, maar waarmee hij veel respect afdwong.

Hij nam het op voor zijn team en voor de mensen daarin. Ook lastige boodschappen bracht hij met respect voor de persoon. Hij had een scherpe menselijke antenne. Zodra hij voelde dat bij iemand iets niet goed zat, werk of privé, verdiepte hij zich er in. Ook dat menselijke aspect zag hij als zijn verantwoordelijkheid.

Op stoom

Energiek, enthousiast en hartelijk, ook buiten zijn werk. Enthousiast hardloper, goed op stoom kon hij lange afstanden lopen. Menig persoonlijk record scherpte hij aan. Tijdens de crosslopen, de Texel Halve Marathon of elders. Ooit deed hij mee aan de Groet uit Schoorl Run. Hij had zich ingeschreven voor de tien kilometer. Maar toen er kort voor aanvang een startbewijs voor de 30 km vrij kwam, leek hem dat wel een leuke uitdaging. Hij volbracht de afstand.

Toegewijd lid van de Lions Club Texel. Net afgezwaaid als clubpresident, een functie die hij, getrouw de traditie, een jaar lang had vervuld. Ook actief in menig commissie. Geïnteresseerd, belangstellend en een liefhebber van gezelligheid.

Ook actief en bestuurlijk betrokken bij tal van activiteiten en organisaties op en rond het water. Zijn maritieme- en organisatiekennis zette hij bijvoorbeeld in als bestuurder van de Ronde om Texel. Ook hier een bruggenbouwer die meehielp en -dacht, onder meer om de organisatie meer structuur te geven.

Watersport

Lange tijd actief en betrokken bij Watersportvereniging Texel (onder meer vice-voorzitter) en stichting Waddenhaven Texel. Zo zat hij onder meer in de bouwcommissie van het nieuwe clubbuis, deels eigenhandig gebouwd door leden van de Watersportvereniging en in 2003 feestelijk geopend.

Het sloot aan bij zijn grote passie, de watersport. Zeilen deed hij al vanaf zijn jeugd. Op het water was hij in zijn element. Aan boord van zijn zeilboot "Fandango" vond hij de ontspanning en de ruimte om afstand te nemen van zijn verantwoordelijkheden. De zomervakanties en weekenden met het gezin waren goud voor hem.

Tijdens de uitoefening van zijn passie kwam zondag 10 oktober totaal onverwacht en abrupt een einde aan zijn leven.

Alex Cofino werd zestig jaar.

Alex Cofino zat graag aan het roer van zijn zeilboot Fandango.