De vrijwilligers van De Deel bij Kinderboerderij Texel in Den Burg.
De vrijwilligers van De Deel bij Kinderboerderij Texel in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Praten met elkaar bij De Deel over problemen met geheugen'

Er hoeven geen afspraken te worden gemaakt; Texelaars kunnen vrijblijvend binnenlopen en er is ruimte om te praten over beginnende dementie en niet-aangeboren-hersenletsel.

Onder de vlag van Texels Welzijn zijn Liesbeth Rijk en Simone Ouwehand bij Kinderboerderij Texel aan de Abbewaal in Den Burg begonnen met 'De Deel'. Dat zijn wekelijkse bijeenkomsten op dinsdagmiddag voor Texelaars die vragen hebben over geheugenklachten, beginnende dementie of niet-aangeboren-hersenletsel. Ze kunnen er met anderen praten over ervaringen die ze met elkaar delen. Volgens Liesbeth en Simone zijn de bijeenkomsten ook bedoeld voor mensen bij wie nog géén diagnose is gesteld, maar wie bij wie een gevoel leeft dat er iets niet pluis is met het geheugen. Texelaars kunnen ook bij 'De Deel' terecht als ze meer willen weten over dementie of als ze iemand in hun omgeving kennen bij wie ze vermoeden dat er wat speelt. Dat kunnen familieleden dan wel mantelzorgers zijn. De bijeenkomsten in Kinderboerderij Texel zijn elke dinsdag van 12:00 tot 16:00 uur. Dat begint met een gezamenlijke lunch (waarvoor €2,50 wordt gevraagd) en daarna is er ruimte om met elkaar te praten of om activiteiten te ondernemen. De Deel kent op het moment tien vrijwilligers die meehelpen. "Dat is ieder met een eigen inbreng waar we erg blij mee zijn." De coördinatie is in handen van Liesbeth en Simone die allebei in de zorg werken en ervaring hebben met dementie en niet-aangeboren-hersenletsel. Zij zijn eveneens aanwezig voor het geval gesprekken of problematieken een zwaarder karakter krijgen en ze kunnen mensen ook verwijzen.

Volgens Liesbeth en Simone zijn de bijeenkomsten vooral bedoeld om antwoord te krijgen op vragen en om te voorkomen dat mensen mogelijk in een isolement geraken. De Deel is afgeleid van de landelijke Odensehuizen voor mensen met (beginnende) geheugenproblematieken. "Het is een voorziening voordat er diagnoses worden gesteld. Daarna krijg je te maken met indicaties en bijvoorbeeld dagbesteding, maar dat is hier niet het geval. Voordat er een diagnose is gesteld kan beginnende dementie ook al druk op een relatie leggen of vragen oproepen en het is prettig om er dan over te kunnen praten met anderen die dezelfde ervaringen delen." De Deel wordt de komende anderhalf jaar gesteund door de gemeente en het initiatief kreeg recent 5000,- van het Texelfonds.