Betsie Verhoeven: "Veel ouder wordende Texelaars wonen niet in het juiste huis voor hun aankomende zorgbehoefte."
Betsie Verhoeven: "Veel ouder wordende Texelaars wonen niet in het juiste huis voor hun aankomende zorgbehoefte." Foto: Jeroen van Hattum

"Voorkom overbelasting van mantelzorger"

Texels Welzijn ziet een toename van vragen van mantelzorgers op Texel voor aanvullende ondersteuning op de zorg die zij aan een ander verlenen. "Het is tijd om mogelijk verdergaande oplossingen in te gaan zetten."

Volgens Betsie Verhoeven, dorpswerker bij Texels Welzijn, is er een toename van verzoeken van mantelzorgers voor extra steun zodat ze zelf niet overbelast raken maar zorg kunnen blijven verlenen. Texel kent zo'n 750 bewoners (op de 13.500 bewoners in totaal) die mantelzorger zijn. Mantelzorg zijn mensen die onbetaald en vaak langdurig zorg verlenen aan zieke familieleden of vrienden. Dat zijn voor een belangrijk deel ouderen die voor hun partner zorgen. Het aantal mantelzorgers op Texel gaat naar verwachting snel toenemen met het ouder worden van de bevolking.


Volgens Betsie, die als dorpswerker al dertien jaar mantelzorgers begeleidt, is het hoog tijd dat de gezamenlijke hulp- en zorgpartijen op Texel zoals Omring, gemeente, thuiszorgorganisaties en Texels Welzijn met elkaar gaan praten over oplossingen om te voorkomen dat het aantal overbelaste mantelzorgers groeit. "We kunnen bijvoorbeeld meer per straat of buurt gaan kijken of we nog aanvullende vrijwilligershulp kunnen mobiliseren. Meer op maat van wat mensen aan mogelijkheden hebben."


"Een ander optie die je op het vasteland al ingezet ziet worden, is om ook vrijwilligerswerk toch in zekere mate te gaan betalen en daarmee te formaliseren. We merken in ieder geval dat naast de betaalde zorg de grenzen van de informele hulp via vrijwilligers in zicht is. Het wordt steeds lastiger om het met de bestaande vormen van hulp en ondersteuning rondgebreid te krijgen." Volgens Betsie is het belangrijk om de toekomst van de mantelzorg in samenhang met het thema wonen voor ouderen op Texel onder de loep te nemen. "Veel ouder wordende Texelaars wonen niet in het juiste huis voor hun aankomende zorgbehoefte. Maar er zijn nauwelijks plekken waar ze naar toe kunnen. Dat is niet allen slecht voor hen maar ook voor de jongere Texelaars die op zoek zijn naar een woning. Hier is echt een doorbraak nodig om een verandering teweeg te brengen." Ze wijst erop dat mantelzorgers voor ondersteuning naast Texels Welzijn ook terecht kunnen bij Geriant (voor zorg bij dementie), Lekker Tuus en Happy te Help voor aanvullende betaalde hulp. "En ook bij de thuisbegeleiding van Omring en het Sociaal Team van de gemeente."

Waardering

Texels Welzijn en de gemeente houden woensdag 10 november de 'Dag van de Texelse mantelzorgers 2021' om mantelzorgers op Texel te waarderen voor hun inzet. Mensen die mantelzorg ontvangen (of geven) kunnen tot 1 november mantelzorgers aanmelden voor een waardering in de vorm van een verrassingspakket met Texelse lekkernijen, een bioscoopbon voor twee personen of deelname aan een gezamenlijke boswandeling met aansluitend een High Tea. Aanmelden kan bij Texels Welzijn (tel 0222-312696) of op www.texelswelzijn.nl/mantelzorg. De waardering geldt voor Texelaars die het afgelopen jaar minstens drie maanden lang wekelijks acht uur of meer onbetaalde zorg aan een ander gaf. "De aanvraag kan worden gedaan door de mantelzorger zelf, door de mantelzorgontvanger, óf door iemand anders. Dat moet wel altijd tevoren met de mantelzorger worden afgestemd."