De plek waar tot vorige week Gasthuisstraat 40 stond.
De plek waar tot vorige week Gasthuisstraat 40 stond. Foto: Jeroen van Hattum

Vragen gesloopt pand

Moet de gemeente een woning laten terugkomen ter vervanging van het pand Gasthuisstraat 40 in Den Burg dat vorige week is gesloopt. Op het niet-bewoonde pand rustte onder meer een woonbestemming.

Wel of geen onttrekking van een woning aan de woningmarkt? Het was in september 2020 de vraag toen de raad het college toestemming gaf om Gasthuisstraat 40 voor €218.500,- aan te kopen en het was vorige week wederom een vraag die rees bij de sloop van het pand. Het antwoord op de vraag is niet één, twee drie te geven, omdat er sprake is van een complexe situatie. 

Op het pand - waarin tot eind 2020 De Scholekster was gevestigd - rustte de bestemming 'Wonen-Gemengd'. Gasthuisstraat 40 werd vorig jaar te koop aangeboden als 'winkel- of bedrijfsruimte in combinatie met wonen' dankzij de bestemming ‘Wonen-Gemengd’. In de praktijk zat er echter geen woning in het pand en dat is te zien op de foto's die de makelaar bij de verkoop van het pand op internet toonde. 

Het college stelde in september 2020, toen de politieke partijen vragen stelden over wel of geen woningonttrekking aan de Gasthuisstraat, dat "wonen niet de hoofdfunctie hoeft te zijn en dat er op tot op heden geen woning in het pand had gezeten." Dat leidde bij het college tot het standpunt dat er geen sprake is van onttrekking van een reguliere woning aan de woningmarkt. Die opvatting wordt niet overal gedeeld; het leidde elders weer tot opmerkingen dat 'De Lindeboom een gesloopt pand dat aan de Gravenstraat stond wel moet vervangen en dat de gemeente het pand aan de Gasthuisstraat niet hoeft te vervangen'. In reacties op Facebook werd gesteld dat er een pand is gesloopt waarin gewoond had kunnen worden, terwijl er op het eiland een gebrek is aan woningen. De gemeente, die in 2020 het eerste recht van koop had, kocht de Gasthuisstraat 40 in aanloop naar toekomstige ontwikkelingen op het parkeerterrein aan de Vogelzang. De komende tijd komt er een fietsenstalling op de plek van het pand.

Muur

Buren Henk en Rachel Vroom waren er intussen niet gelukkig mee dat een stuk muur dat zij deelden met Gasthuisstraat 40 eveneens gesloopt werd. Dat leidde ertoe dat zij een dag lang zonder zijmuur zaten en dat hun toilet in de buitenlucht kwam te staan. Dat werd hersteld met een nieuwe zijwand, maar intussen werd volgens Rachel - die de ontwikkelingen in een blog op internet bijhield - wel een koperen pijp van een meter met kraan en al van een fonteintje in de wc door een onbekende meegenomen.