Wat ik zeggen wou

Gasthuisstraat 40

Vorige week donderdag constateerde ik tot mijn grote ontsteltenis dat een kraanbedrijf bezig was Gasthuisstraat 40 te slopen! Vanaf kruispunt Gasthuisstraat/De Zes heerste een inrijverbod en vanaf richting Hollewal regelde een jeugdige verkeersleider de doorgang naar het parkeerterrein. Eeuwig zonde van zo’n prachtig wit geverfd quiltwinkeltje, waar in mijn jeugd smederij Kiljan was gehuisvest. Een half jaar geleden heeft de daar tegenover wonende kapster Cocky Penha ook reeds haar nood geklaagd over het op de rol staande plan om Gasthuisstraat te slopen ten gunste van nota bene een fietsenstalling… Een en ander is kennelijk bedoeld voor de toenemende toestroom fietsers vanuit de Gasthuisstraat richting centrum. 


Voor die doeleinden is er in de Kogerstraat nabij het Esperanto-monument reeds een fietsenstalling, heeft men in het Achterom nabij de Action ten koste van een schuur ook een fietsenstalling gecreëerd en nu moet dus ook Gasthuisstraat 40 wijken voor een fietsenstalling. Het is bij de wilde ratten af zo is ondergetekende van mening. Laat gemeente Texel zich liever druk maken om die alom verfoeide fietsgoot Emmalaan, waar medio volgend jaar zo’n slordige zeshonderd lagere schoolkinderen hun weg dienen te vinden naar “de Skool”. Er stonden donderdag enkele oudere mannen het sloopwerk gade te slaan, waartegen ik grapte dat "er wellicht een ruimere bocht diende te komen”, zoals ook ooit op de Emmalaan ter hoogte van de Slingerweg is geschied. Een soort Zandvoort-circuit in Den Burg ten faveure van de voorraad leverende vrachtauto’s en de talloze boodschappen-auto’s. 


Het adagium luidt wellicht 'lang leve de toerist', maar wél een maximum vaststellen van het maximum aantal van 45.000 toeristische bedden… Wie gaat dat tellen?


Co van Heerwaarden,

Den Burg