Betrokkenen bij de Sail Academy Den Helder met de zojuist gezette handtekeningen.
Betrokkenen bij de Sail Academy Den Helder met de zojuist gezette handtekeningen. Foto: Gerard Timmerman

OSG gaat het water op

Grote kans dat leerlingen van OSG De Hogeberg een project gaan doen of evenement gaan organiseren in het teken van Sail Den Helder in 2023. Sail Academy Den Helder zorgt voor de verbinding tussen jong talent, het onderwijs en het evenement.

Aan boord van de TESO-boot zijn donderdag de handtekening gezet voor de samenwerking tussen Stichting Sail Den Helder, Sail Academy Den Helder, Scholen aan Zee, ROC Kop van Noord-Holland en OSG De Hogeberg (Texel). Doelstelling is zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij het Sail-evenement. Dat wordt gemiddeld één keer in de vijf jaar gehouden en trekt zo’n 350.000 bezoekers.


Sail Academy Den Helder is opgericht om ervoor te zorgen dat jongeren in de leeftijdsgroep van 15 tot en met 27 jaar de kans krijgen actief deel te nemen aan het evenement. De jongeren zijn en worden betrokken bij de vele taken die de organisatie in de voorbereiding en uitvoering van dit grote evenement heeft. 

Dit kan van alles zijn; van een stage of een opdracht voor een opleiding tot een verrijkende ervaring als vrijwilliger. Zo kunnen de jonge talenten van elkaar leren en elkaar inspireren. De vorige editie telde 772 jonge talenten, die meededen in aanloop naar en tijdens het evenement in 2017. De ambitie voor 2023 is maar liefst een verdubbeling van het aantal betrokken jongeren.

De handtekening voor de samenwerking werden op een symbolische plek gezet. Varend op het Marsdiep, de plek waar in 2023 alle tallships van start gaan voor de Internationale Tall Ships Races. Momenteel is de Sail Academy Den Helder in gesprek om met nog meer scholen in de Noordkop een samenwerking aan te gaan.


OSG-rector Corrie Setz, één van de ondertekenaars, is blij met de Sail Academie: "Een supergroot evenement. Je wilt leerlingen iets leren dat impact heeft en dat indruk maakt. Sail is daar héél geschikt voor. Het is internationaal en qua organisatie een groot event. Er zijn zóveel dingen die leerlingen daarvan kunnen leren. Het is de praktijk is, het is aansprekend en groot en het geeft energie."


"Na de vorige editie was één van de verbeterpunten om veel vroeger te beginnen met de organisatie. Daarom ben ik blij dat we deze editie al zó vroeg starten, zodat we Sail in het onderwijs van 2022 en 2023 kunnen inbedden. Dat wordt echt leuk. Door de heel school heen. Denk aan eersteklassers die iets doen, maar ook stages in het eindjaar, zoals een event organiseren als opdracht. Waarom niet internationaal bij Sail? Het is super dat je een heel groot event."