Wat ik zeggen wou

Historisch Perspectief


Ongeveer 2000 jaar geleden was een Romeins landvoogd in diepe problemen geraakt. Dit, eigenlijk alleen maar, omdat hij zijn basisadministratie niet op orde had. Hij had geen flauw idee van het juiste aantal onderdanen. Daarover moest hij, zeker in verband met de belastingheffing en -afdracht, jaarlijks verantwoording afleggen. En zijn baas in Rome stond bekend als heel streng.
Wie zijn raadgevers en influencers destijds waren, vertellen de overleveringen niet. Wel weten we veel over zijn besluit en de gevolgen ervan. Hij organiseerde een verplichte algemene, grote volkstelling. Voor die telling moest iedere bewoner en onderdaan op reis om zich te melden in de plaats van herkomst. Die telling heeft belangrijke resultaten tot gevolg gehad. Eindelijk was er duidelijkheid over het juiste(?) aantal onderdanen. Alles wat en iedereen die niet geteld was, bestond officieel niet en betaalde dus geen drachme belasting. Ook weten we inmiddels allen, dat er nog een onverwacht resultaat van de telling was. De geboorte van een nieuwe jaartelling. Alles daarna gebeurde Na Christus!
Anno 2021 dient er wederom nodig een telling plaats te vinden. Nu op Texel…Niet van onderdanen, maar van bedden.
De landvoogd ter plekke, burgemeester is zijn titel, heeft ook geen duidelijk inzicht in zijn basisadministratie. En nu zijn de raadgevers wel bekend. Naast 150 ambtenaren zijn er wethouders en raadsleden; zijn er anderen, lobbyisten en influencers ook wel stakeholders genaamd. Een goede waterdichte methode voor een telling hebben ze, ondanks elektronische telmachines en computers, nog steeds niet gevonden. Echter, zij kunnen nu wel van van eerdere en van die specifieke volkstelling van 2000 jaar geleden, toen geheel zonder electronica, profiteren:
Nodig alle particulieren en instellingen die een of meer bedden daadwerkelijk! verhuren uit, om zich te melden en opgave te doen voor 1 januari 2022. De inschrijving sluit op 31 december 2021. Opgave van het aantal werkelijk-in- bedrijf-zijnde bedden; plaats en naam van de eigenaar(s). Maak als Gemeente een digitaal en transparant totaaloverzicht van aantallen, ligging, naamgeving en eigenaarschap en……klaar is Kees. Alles wat op genoemde datum niet is gemeld, bestaat officieel niet op dat moment en dus ook niet later. Stel regels samen voor het toezicht, het beheer , de controle en handhaving.
De jaartelling in de rest van de westerse wereld blijft weliswaar ongewijzigd, maar op Texel krijgt hij een toevoeging: 2022, een jaar na de telling, wordt dan 2022-1nT.
Texel let op uw zaak.


Rien Mast, 

Den Burg