Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels geeft uitleg. Achter hem het profiel van de oude burgwal.
Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels geeft uitleg. Achter hem het profiel van de oude burgwal. Foto: Gerard Timmerman

"We hadden geen idee van wat er allemaal onder de J'elleboog zit"

"In de tijd dat we uitgingen in de J'elleboog hadden we er geen idee van wat er hier allemaal onder de grond zit." 


Oprechte verrassing bij menigeen oud-bezoeker die dinsdag een kijkje nam bij de archeologische opgravingen op de plek van de voormalige discotheek aan de Kantoorstraat door Archeologie West-Friesland. Daarbij waren niet alleen restanten van de middeleeuwse ringwallen, de gracht en scherven aan de oppervlakte gekomen, maar dieper in de bodem ook sporen uit de Bronstijd (circa. 3000 tot 800 voor Christus).

De archeologen zijn, geholpen door een kraan van de firma Dros, diep de bodem in gegaan. Meters lager dan straatniveau gaf gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels geïnteresseerden tekst en uitleg over de bevindingen.  

Ovale grijze vlekken in het gele dekzand op de bodem van de put (circa 1.80 boven NAP) wijzen op bewoning of een vorm van landbouw/veeteelt in de Bronstijd. Geen noviteit, dergelijke sporen zijn elders op het eiland ook aan de oppervlakte gekomen. Iets hoger in het bodemprofiel is de structuur van de (vroeg)middeleeuwse wal te herkennen, vermoedelijk de binnenste en oudste van twee burgwallen. 

Waarschijnlijk had deze een hoogte van 2,5 meter. Het bovenste deel was verdwenen, de onderste laag ligt er nog. Opgebouwd, ongeveer net als bij een tuinwal, uit gestapelde graszoden, en daarna gevuld met zand. In het profiel te zien ook de structuur van de gracht die er heeft gelopen. Evenals het profiel van een tweede (buitenste) burgwal, waarvan vermoed wordt dat die in de 14e eeuw die  is aangelegd in opdracht van de Hollandse graven. Nadere analyse moet één en ander nog bevestigen, maar als de vermoedens kloppen zijn er weer de nodige vragen over de situatie in de Middeleeuwen beantwoord. De rapportage komt naar verwachting over anderhalf jaar. 

Duidelijk zichtbaar ook restanten van de (stolp)boerderij die er in de 18e eeuw is gebouwd. De gele friese steentjes zijn van de muur, de waterput kwam te voorschijn en andere restanten. Opgegraven ook de nodige scherven, munten, flessen en restanten van andere gebruiksvoorwerpen. 


 


Afbeelding