Burgemeester Uitdehaag en Pim van der Feltz, algemeen directeur van Natuurmonumenten. onthullen de grutto (marel) met jong.
Burgemeester Uitdehaag en Pim van der Feltz, algemeen directeur van Natuurmonumenten. onthullen de grutto (marel) met jong. Foto: Gerard Timmerman

Natuurcentrum De Marel nu officieel open

Natuurcentrum De Marel opende in mei geruisloos de deuren voor publiek, dinsdag werd het centrum in Waalenburg officieel geopend.


Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel en de kersverse algemeen directeur van Natuurmonumenten, Pim van der Feltz, onthulden op het binnenplein een drie meter hoge grutto (marel) met kuiken.

Het centrum herbergt een bezoekerscentrum, koffiepunt, Speelnatuur van OERRR en is het startpunt van veel wandel- en fietsroutes. Het is daarmee de uitvalsbasis voor mensen om de Texelse natuur te ontdekken.

Meerdere sprekers die betrokken zijn of waren bij het centrum of de totstandkoming daarvan voerden het woord. Eckard Boot – vierde generatie boswachter op Texel - over de historie van het gebied Waalenburg en de betrokkenheid van zijn eigen familie. “Ik ben heel erg blij en trots dat we als Natuurmonumenten na 112 jaar eindelijk een eigen plek hebben om bezoekers te vertellen over de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur waar we zo ons best voor doen.”

Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel, tevens gastheer en uitbater deelde zijn ervaringen over deze unieke samenwerking. Hij memoreerde hoe aanvankelijke onder menig Texelaar later verdween. “Mensen zijn veelal verrast over hoe mooi het gebouw én vooral ook het gebied is geworden. Dat willen we hier samen uitdragen, dat mensen op pad moeten gaan en een mooie ervaring hebben in de natuur.”

Teo Wams, directielid van Natuurmonumenten, prees Waalenburg als het grootste weidevogelreservaat van Nederland. “Met De Marel hebben we een prachtige uitvalsbasis voor mensen die de natuur willen bezoeken. De natuur kennen en er vervolgens van gaan houden is de basis voor natuurbescherming.” Burgemeester Uitdehaag omschreef de totstandkoming als een langdurig proces met een goede afloop. “Texelaars kunnen achteraf zaken goed waarderen”, analyseerde hij.

Sinds de opening in mei hebben al zo'n 15.000 mensen het natuurcentrum bezocht. De Marel is vrij toegankelijk van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 11:00 tot 17:00 uur.


Ter gelegenheid van de komst van natuurcentrum De Marel dinsdag schreef Fiet van Beek, voorgedragen tijdens de officiële opening afgelopen dinsdag.  

Natuurcentrum


Waar Voorzorg was, klinken weer kinderstemmen, 

klimmen leeuweriken, kleurt groot ratelaar 

en wiegen harlekijnen in de weidse velden.


Hij had het goed gezien, die Jac. P,

hier ligt een poldereldorado, 

een parel voor de marel, 

goud voor de grutto, 

die ondanks landelijke faam

op hoge poten achteruit holt,

straks meer bekend dan talrijk is. 


Wie onderweg wil, komt goed uit

in Waalenburg met routes en verhalen

en bouwt een eigen monument 

van indrukken en beelden, in vondsten

bij elkaar gebracht, al lopend, 

fietsend op of naar de vogelboulevard.


Een ijsvogel bij de brug, gesnater op het natte blok,

de vergezichten zijn een troost voor rode ogen; 

waar Voorzorg was, klinken uitgelaten stemmen.