De Chileense ambassadeur en echtgenote (rechts), brengen met onder andere de burgemeester.
De Chileense ambassadeur en echtgenote (rechts), brengen met onder andere de burgemeester. Foto: Gerard Timmerman

Chileense ambassadeur toost bij beeld Paaseiland

Bijna 300 jaar na de ontdekking van Paaseiland leeft de zusterband tussen Texel en Paaseiland nog volop. Dat bleek dinsdag, toen De Eiland Galerij in Eierland bezoek kreeg van de nieuwe Chileense ambassadeur Hernán Salinas, echtgenote Junia Fano de Salinas en diplomaat Diego Garcia. 

Het bezoek was een initiatief van de ambassade, dat vooruitloopt op de herdenking in 2022. Met een prominente rol voor Texel. In 1721 vertrok ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen vanaf de Rede en ontdekte het Chileense eiland met de markante beelden. De huidige bewoners noemen Paaseiland liever Rapa Nui - Grote Rots. 

Het beeld ”De Dromer van Rapa Nui” bij De Eiland Galerij werd in 1993 ter plaatse gehouwen uit een blok tufsteen door Bene Aukara Tuki Pate, een beeldhouwer van Paaseiland. De kunstzinnige uitwisseling was het initiatief van schilder Niek Welboren die in 1992 als "Schilderend Afgezant” alsnog inhoud gaf aan het verzoek uit 1972 om contact. Hij verbleef ruim vier maanden op het eiland van zijn dromen, een voor hem Onbekend Zuydland. 

De ambassadeur toonde zich onder de indruk van de authenticiteit van het beeld en van De Eiland Galerij, deels in het teken van de de reis naar Paaseiland.