Natalie brengt de vogel tot leven boven de deurpost.
Natalie brengt de vogel tot leven boven de deurpost. Foto: Job Schepers

Kunst op de muur

Alsof de drieteenstrandloper over de deurpost door de kamer dartelt. Natalie van den Berg (52) heeft de zee naar een woonkamer in Den Burg gebracht. "De verhoudingen zijn het lastigst, die maken of breken het eindresultaat", vertelt de kunstenares.

Al zo'n twintig vogels bracht ze in de loop der jaren aan boven Texelse deuren, in keukens en op muren. Het liefst op ware grootte. Subtiel, maar toch realistisch. Een kunst die de bewoonster van De Tuunen uitstekend onder de knie heeft. De details zijn treffend, een waar stukje vakwerk. "Ik werk met acrylverf, dat droogt snel en werkt prettig. Ik heb het schilderen al geleerd toen ik een klein meisje was. Ik kwam dan regelmatig bij buurman Jan Wolkers over de vloer in zijn atelier. Daar werd ik geïnspireerd door zijn werk. Pas later ben ik gaan beseffen hoe bijzonder die tijd voor mij is geweest. Als je vogels wilt schilderen, moet je weten hoe hun skelet in elkaar zit. In dit geval is het een rennende drieteenstrandloper, dan gaat het heel snel mis bij de poten. Ik heb daar ooit ook een cursus over gevolgd bij Daan van Loenhout. Een ander onderdeel wat het levend maakt, is het oog."


Naast kunstenares is Natalie ook werkzaam bij Nieuw Leven. "Als tuinvrouw, bij het ontbijt, in de schoonmaak. Speciaal voor Nieuw Leven heb ik een serie tekeningen van vogels en planten getekend met Oost-Indische inkt, die in beperkte oplage daar verkrijgbaar zijn. "Ik heb de overtuiging dat we zuinig moeten zijn met het Texelse landschap en de natuur, zodat we hier nog generaties lang van kunnen genieten. Tussen de Texelse dennen ben ik in een klein huisje geboren, ik ben een echt buitenkind."  

Tijdens het schilderen zelf wil Natalie vooral rust, zodat ze geconcentreerd kan werken. Al met al verschijnt de drieteenstrandloper binnen twee uur op de muur. "Ik teken hem eerst thuis uit. Eenmaal op locatie, schilder ik de vogel opnieuw vanaf mijn telefoon." Vorige week plaatste de Texelse een aantal van de vogels op Facebook. Zo komen een koolmees, roodborstje, scholekster, lepelaar en een ijsvogel voorbij. "Het is net wat de mensen willen. Ik kreeg heel veel enthousiaste reacties. Iemand wil graag een papegaai, ook weer een uitdaging. Ik zou ook nog wel eens een roofvogel bij iemand willen schilderen, daar is het nog niet van gekomen." 

"Ik haal mijn inspiratie uit de natuur. Dat hoeft helemaal niet ver weg te zijn. Een aantal jaren geleden woonde ik tijdelijk aan de Postweg toen die vale gier in mijn tuin landde en ik heb eens een sneeuwuil gehad die rakelings langs het keukenraam vloog."

Wie ook graag een vogel in huis wil, kan een berichtje sturen via Facebook of bellen via 0641362954.