Ontwerper doet ook evaluatie Emmalaan

Het verkeerskundig bureau dat betrokken was bij het ontwerp van het gedeelte Emmalaan waar fietsers en auto’s de rijbaan delen, doet ook de evaluatie naar de verkeersveiligheid en het gevoel van (on)veiligheid op de ‘fietsgoot’.

Dat bleek woensdagavond tijdens de raadscommissie waar de Emmalaan door inspreker Gijs Berger werd aangekaart. Wethouder Edo Kooiman gaf op vragen van Berger aan dat de Antea Group de evaluatie uitvoert en dat er eind oktober een presentatie van de resultaten plaatsvindt tijdens de commissievergadering. Dat wekte verbazing bij Rikus Kieft (GroenLinks) die meteen opmerkte dat Antea ook bij het ontwerp was betrokken. Dat werd bevestigd door Kooiman die aangaf later op het onderwerp terug te komen. Dat laatste was Kieft ook van plan. Jur Schuiringa (VVD) wilde weten of het bij een presentatie blijft of dat de ‘Emmalaan’ of dat het onderwerp ook nog terugkeert op de agenda van de gemeenteraad, maar daar ging de wethouder tijdens de commissievergadering inhoudelijk nog niet op in.


Het onderzoek naar de verkeersveiligheid en het gevoel van (on)veiligheid op de ‘fietsgoot’ komt voort uit een motie die de raad op 12 mei aannam, een aantal weken nadat de ‘fietsgoot’ in gebruik was genomen. Het college kreeg toen opdracht de evaluatie te laten uitvoeren. Dat kon echter nog niet meteen omdat de Emmalaan vanwege werkzaamheden was afgesloten en er werd gewacht op het einde van de zomervakantie.


Volgens een raadsinformatiebrief die het college in september aan de raad verstuurde, wordt er momenteel tot half oktober onderzoek gedaan voor de evaluatie. Dat onderzoek bestaat uit drie methodes: fietsers worden direct na het passeren van de Emmalaan bevraagd over het gevoel van verkeersveiligheid op dat moment en er wordt gebruik gemaakt van een toestel dat alle voertuigen (en hun bewegingen) die over de Emmalaan rijden registreert. Dat moet onder meer duidelijk maken of auto’s fietsers inhalen. Het registreren gebeurt volgens het college zonder foto- en filmmateriaal zodat de privacy gewaarborgd blijft. 


De derde methode is een zogeheten ‘human factoranalyse'. "Hierbij wordt volgens een door Rijkswaterstaat opgezette methode beoordeeld of het totaalbeeld en de inpassing in de omgeving met name het juiste verwachtings- en handelingspatroon van weggebruikers oproept. Geanalyseerd wordt wat de weggebruiker ziet en beleeft als hij gebruik maakt van het traject.” In de ogen van een hoop Texelaars is de ‘fietsgoot' gevaarlijk om overheen te fietsen. Dat leidt er in de praktijk toe dat mensen over de stoep fietsen of een andere route via de TXL sporthal en de OSG pakken.