Erwin Goënga (eigenaar PLUS Supermarkt De Cocksdorp)
Erwin Goënga (eigenaar PLUS Supermarkt De Cocksdorp) Foto:

Bij het Texels Ondernemers Platform zitten honderden ondernemers. Maar waarom zijn zij lid? Een aantal aspirant-leden en zittende leden vroegen we naar hun motivatie.

“Het TOP-lidmaatschap heeft bij ons nooit ter discussie gestaan. Het TOP-lidmaatschap is, met als meest zichtbare/tastbare verlengstuk het VVV, zeer waarschijnlijk een van de meeste succesvolle ondernemersverenigingen met ruim 900 leden. Er wordt met een visie naar een beter economisch en toeristisch beleid gekeken en geadviseerd naar bijvoorbeeld de gemeente wat indirect ook de leefbaarheid op Texel op niveau houdt. Ik sta open voor het TOP-bestuur, een van de redenen is dat ik graag zou zien dat de buitendorpen nog beter zijn vertegenwoordigd. Wonen, leven heeft alles met de lokale economie te maken ook op Texel dus ik wil me daar hard voor maken.”

“Als Texelvakanties beheren en verhuren we meer dan 150 vakantiewoningen op Texel en vinden het van groot belang dat we via TOP samen met andere ondernemers invloed en zeggenschap hebben binnen diverse politieke en maatschappelijke dossiers. Ik ben door zowel Michel Grégoire als Gerard van Veen gevraagd. Ik zag mijzelf in eerste instantie echt niet als een bestuurder, maar vond het wel een eer. Ik wil graag mijn steentje bijdragen in de verschillende belangrijke kwesties die voor ons eiland en ook specifiek mijn branche van belang zijn. Over ongeveer twee jaar wil ik het bedrijf overnemen en ik wil dan voldoende kennis en ervaring hebben met betrekking tot bijvoorbeeld besturen. Tevens wil ik graag mijn netwerk vergroten.”

“TOP is een belangenbehartiger. Dat is wel iets fundamenteels. In begin dacht ik dat TOP zou opkomen voor mij als individuele ondernemer en dat is dus niet waar. Uiteindelijk moet je als ondernemer zelf je verantwoordelijkheid nemen en pakken. Opdrachten komen dus niet zomaar via TOP binnen. Onlangs maakte een gesprek met wethouder dit weer helemaal duidelijk. Aantal tafel met Michel Gregoire als manager TOP en ik een ondernemer (TOP-lid) die zich ‘zorgen’ maakt over de participatie in de transitievisie warmte. Naar mij wordt gekeken als: ‘oh een ondernemer die geld wil verdienen’ en Michel als vertegenwoordiger van TOP. De reden om lid te worden is bijvoorbeeld om met mede TOP-leden van verschillende disciplines onderwerpen daadwerkelijk op te pakken en te realiseren. Uiteindelijk kan je niet alles alleen. Ik wil een bijdrage leveren aan Texel in de meest brede zin van het woord.”

"Wij zijn TOP-lid omdat wij het als een moreelmaatschappelijke verplichting zien voor de inwoners, ondernemers en gasten van ons eiland. Als Texelaars zijn wij gezegend te mogen wonen, werken en recreëren in een woonomgeving als Texel. Het is heel makkelijk om de minder goede punten en de (toekomstige) gevaren van het eiland te benoemen en het is ook heel makkelijk om af te geven op dat wat de politiek of ondernemers op het eiland niet goed zouden doen. Dat de huizenprijzen te hoog zijn, er te veel gasten ons eiland bezoeken (omdat ze ook willen genieten van dat gene wat voor ons 'oh zo normaal' is), dat er te veel verkeer is, overlast van nieuwe vervoersmiddelen, beperkt openbaar vervoer of het toetreden van 'overkantse' bedrijven die mee willen liften op het succes van het eiland, gecombineerd met geluiden dat sommige (Texelse) ondernemingen te groot groeien voor het eiland of alleen in eigenbelang denken en ga zo maar door. Als je dit alles dan misschien vindt, dan is het tijd om daar wat aan te doen. En dat gaat niet door in de (sociale) media opruiing te veroorzaken. Ik hoop dat wij met het bestuur een waardevolle bijdrage mogen leveren aan een constante bewegende samenleving."


“Voor mij het vrij simpel. Een heel groot Texelaars zijn afhankelijk van toerisme. Soms wordt wel eens gevraagd: ‘jullie hebben toch niets met toerisme te maken, dat is toch alleen voor horeca en verhuur van bedden?’, maar ik zeg altijd dat we het samen moeten doen voor Texel en dan maakt het niet uit wat voor werk je doet. Ik heb het ook altijd leuk gevonden om mijn steentje bij te dragen aan een goede ondernemersvereniging, Er veel veranderd, maar het overleg met gemeente en besturen van andere ondernemersverenigingen maakt het wel interessant. Het hebben van een goede ondernemers vereniging is van groot belang voor het eiland Texel. Niet alleen voor ondernemers, maar ook voor de mensen die werken op Texel. Doordat TOP best veel leden heeft zijn we ook partner voor beleidsstukken van de gemeente.'

“Het gaat er niet om wat je ken, maar wie je ken” is een oude Texelse wijsheid. Ondernemen op Texel is elkaar iets gunnen, en niet altijd voor de laatste cent gaan. Je komt elkaar immers altijd weer tegen ergens op het eiland. Dat was voor mij ook een van de redenen om ondernemer te worden op Texel en niet aan de overkant. En voor mij is het TOP-lidmaatschap een logisch verhaal, een manier om regelmatig met collega’s te overleggen en van elkaar te leren. Op sommige momenten is samen optrekken als ondernemers, en met één stem spreken richting de diverse overheden, erg belangrijk. Dan kom je samen ergens. Op het strand hebben we denk ik vaker dan gemiddeld te maken met diverse overheden. Met die twintig jaar strandervaring hoop ik samen met het vernieuwde bestuur een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van ons mooie eiland.

Carmen van der Werff (Texelvakanties)
Jord Kuiken (JordKuiken.nl)
Marianne Langeveld (Hotel Texel)
Jan Jacob Rab (Bouwcenter RAB)
René Jager (Voorzitter TOP) en eigenaar Paal 9.