Stop met gaswinning onder Waddenzee


Een aantal maanden geleden zette de provincie Noord-Holland nog haar handtekening onder de  Agenda voor het Waddengebied 2050 waarin ruimte wordt geboden voor het winnen van gas onder de Waddenzee.

Inmiddels hangt de vlag er anders bij in Haarlem en wil de provincie de Agenda voor het Waddengebied 2050 (met daarin toekomstplannen voor het Waddengebied) openbreken om de gaswinning onder de Waddenzee te stoppen. Volgens de provincie moet het kabinet vol gaan inzetten op een schone energietransitie en dat is een andere koers dan nu beschreven in de Agenda voor het Waddengebied 2050. Volgens dat document mag de gaswinning uit de kleine velden onder de Waddenzee blijven doorgaan zolang dat nodig is om tegemoet te komen aan de (afnemende) Nederlandse aardgasvraag. Dat is naar verwachting tot 2035.

Het volgens de Agenda voor het Waddengebied 2050 niet de bedoeling dat er nog nieuwe opsporingsvergunningen meer worden afgegeven af voor het zoeken naar gasvelden onder de Waddenzee en daar zit een pijnpunt. Het ministerie van Economische Zaken heeft recent toestemming gegeven voor nieuwe gaswinningen onder de Waddenzee nabij het Friese Ternaard en dat is een hoop bestuurders in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen net een stap te ver.

Provinciale Staten van Noord-Holland deed voor de zomer al een oproep aan het kabinet om te stoppen met het verstrekken van vergunningen voor economische activiteiten die de Waddenzee aantasten en daar komt Gedeputeerde Staten nu bij met een tweede oproep aan het kabinet om te stoppen met gaswinning en ook de winning van zout onder de Waddenzee. "Het kabinet moet vooral inzetten op de benodigde energietransitie, waarbij de provincie van mening is dat deze waar noodzakelijk op een zorgvuldige manier in het Waddengebied een plek moet krijgen."

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ook twijfels over de nieuwe gasboringen nabij Ternaard. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) houdt vooralsnog vast aan de vergunning.