Matthijs Verhagen van 'De Benden van Ellende' op de bijzondere fiets.
Matthijs Verhagen van 'De Benden van Ellende' op de bijzondere fiets. Foto: Jeroen van Hattum

"Lang geleden dat ik weer even in de zandbak heb gespeeld"

Het voelt een beetje 'duizelig', vertelt Marc van Heerwaarden als hij net een rondje achteruit over de atletiekbaan heeft gefietst.

Het fietsen op een aangepaste fiets die naar voren trapte, maar naar achteren reed, was één van de vier opdrachten die de deelnemers aan de voorinschrijving van de Waanzin zondagmiddag voor de kiezen kregen. Een soort mini-Waanzin waarbij de elementen lucht, aarde, vuur en water centraal stonden. 

Het achteruit fietsen was een techiek die even beheerst moest worden en waarbij twee zijwielen wel zo prettig waren. Milo van Hardeveld had het in de gaten en ging meteen op de bagagedrager in plaats van het zadel zitten, zodat hij een betere verdeling van het gewicht had.

De opdracht met water vond plaats bij het Waddenstrandje in Oudeschild op ruime afstand van het strand. De deelnemers moesten aan boord van het schip van Duikclub Texel schrijven in spiegelschrift en een spel met een spiraal spelen, terwijl de boot zachtjes op de golven deinde. De heen- en terugweg? Gewoon door het water en dat doen de deelnemers zonder problemen. "De temperatuur valt mee", vertelt Fedor van Elk als hij zich na afloop staat af te drogen. "We zijn met de Waanzin in november bij Ceres wel eens te water geweest en dat was toen een graad of acht." Een van de deelnemers heeft na het zwemmen net op tijd in de gaten dat hij poedelnaakt in het zicht van een nietsvermoedende groep toeristen bij de jachthaven komt te staan en duikt maar even weg achter een auto om zijn kleding aan te doen. Bij de opdracht vuur moesten de deelnemers in de Evenementenhal in het duister voorwerpen voelen en aan de hand daarvan spreekwoorden met vuur maken. Bij Loonbedrijf Smit aan de Laagwaalderweg moesten ze met lege bakjes van toetjes zo hoog mogelijk een toren van zand bouwen. Het leidde eveneens tot het kenmerkende van de Waanzin; meteen vol ervoor gaan. 

"Het is lang geleden dat ik in de zandbak heb gespeeld", roept Paul ter Stegen lachend terwijl hij met Carla Kalverboer een toren bouwt. Die stort in de laatste seconde alsnog vrolijk in elkaar, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. In totaal deden 22 teams mee aan de voorinschrijving van de Waanzin die op vrijdag 5 en zaterdag 6 november wordt gehouden. Volgens de organisatie kunnen zich de komende tijd nog een paar teams aanmelden. Zij missen dan alleen de punten van de voorinschrijving. Daar werden zondag meerdere nieuwe teams waargenomen.