Natuurgebied Dorpzicht bij De Cocksdorp. De slenk in het midden van het gebied (die uiteenloopt in twee vertakkingen) gaat gedempt worden.
Natuurgebied Dorpzicht bij De Cocksdorp. De slenk in het midden van het gebied (die uiteenloopt in twee vertakkingen) gaat gedempt worden. Foto: Geo-Portaal Gemeente Texel

Bestrijding watercrassula Dorpzicht vertraagd

De provincie heeft de bestrijding van de watercrassula in natuurgebied Dorpzicht nabij De Cocksdorp uitgesteld tot 2022 omdat er ter plekke eerst een drinkwaterleiding langs het kanaal moet worden verplaatst en verstevigd.

Dat heeft de provincie in een brief aan omwonenden laten weten. Watercrassula is een exotische waterplant met kleine bladen die bestaande natuur in een gebied in gevaar kan brengen omdat hij zich snel verspreidt. Uit een stukje van slechts een paar millimeter kan al een nieuwe plant groeien waardoor de watercrassula hele oppervlaktes kan bedekken. De provincie Noord-Holland wilde de exotische plant op Dorpzicht dit najaar al bestrijden door een slenk in het natuurgebied te dempen, maar dat is doorgeschoven naar 2022 vanwege werkzaamheden die eerst aan de waterleiding in de berm van het kanaal moeten worden uitgevoerd. De watercrassula is het plantje dat in 2019 ook opdook in de Cerespolder nabij Oudeschild en daar toen bestreden is met grond uit Waalenburg.


Volgens de provincie worden de komende weken al wel een paar maatregelen op de besmette locatie op Dorpzicht genomen om verspreiding van de watercrassula de komende maanden een halt te roepen. Er wordt vijfduizend kuub grond van Waalenburg naar de besmette locatie op Dorpzicht getransporteerd en er wordt een raster van draden over de slenk gehangen. Dat moet voorkomen dat watervogels nog langer in de slenk kunnen landen en de watercrassula van Dorpzicht verder over het eiland kunnen verspreiden.

Demping

Voor de gehele demping van de slenk op Dorpzicht in 2022 is in totaal zo’n 35.000 kubieke meter grond nodig. Die grond komt volgens de provincie deels van het plagproject in Waalenburg (circa 5.000 kubieke meter) er er zal zo’n 20.000 kuub grond komen van de verbreding van het kanaal ter hoogte van Dorpzicht. Het kanaal wordt verbreed als compensatie voor demping van de slenk. De resterende 20.000 kuub van de benodigde 35.000 kuub grond wordt volgens de provincie afgeplagd op het weiland in Dorpzicht. “Dan ontstaat daar een vochtiger grasland dat gunstig is voor weidevogels.”


De provincie zegt het jammer te vinden dat de bestrijding van de watercrassula in het natuurgebied bij De Cocksdorp is uitgesteld naar 2022. “Het is zeer urgent en heeft onze prioriteit. Vanaf moment van constateren zijn we aan de slag gegaan met het organiseren van de werkzaamheden om het werk uit te kunnen voeren en verdere besmetting van de watercrassula te voorkomen. Dorpzicht is het eerste wat wij oppakken na het broedseizoen van 2022.” Het broedseizoen loopt van half maart tot half juli. 

Complex

Het uitstel komt volgens de provincie niet alleen door de waterleiding die eerst verstevigd en verplaatst moet worden, maar ook doordat het het aankomende natte (winter)seizoen niet mogelijk is met zwaar materieel op weiland te werken en door de complexiteit van de opdracht. De watercrassula zat ook bij de Robbenjager en in De Eendrachtpolder. Bij de Robbenjager zijn inmiddels werkzaamheden uitgevoerd en is volgens bij de laatste monitoring geen watercrassula aangetroffen. In de Eendrachtpolder gaat het om een besmetting in een vijver. Daar worden gesprekken gevoerd om de watercrassula dit jaar aan te pakken. “Dorpzicht is dan de laatste besmetting.” 


Voor de watercrassula die in 2019 in de Cerespolder werd aangetroffen werd destijds 20.000 kuub grond van Waalenburg naar Ceres gebracht (en in de polder verspreid) om daar de exotische plant te bestrijden.