Erik en Esther Bakker. Op de laptop een foto van hun nieuwe huis in Nieuweroord in Drenthe.
Erik en Esther Bakker. Op de laptop een foto van hun nieuwe huis in Nieuweroord in Drenthe. Foto: Gerard Timmerman

Boer Erik verhuist naar Drenthe

Boer Jan naar Denemarken en Boer Erik… naar Drenthe. Melkveehouder Erik Bakker van hoeve Nieuwkoop verhuist volgend jaar naar Nieuweroord, nabij Hoogeveen. Niet om daar verder te boeren. Erik, Esther en zoon Tim beginnen aan een nieuw hoofdstuk.

Ze hebben er een mooie woonboerderij gekocht, hoeve “Nieuweroord”, ooit het huis van de rentmeester en nauw verweven met de historie van het dorp. Het varken gaat mee, de koeien gaan deze week weg. Het land is verkocht, de gebouwen staan te koop.

Regelgeving

Best ingrijpend, als je bedenkt dat de overgrootvader van Erik de boerderij in 1890 kocht en in 1909 op Nieuwkoop kwam wonen. Erik: “Ik ben de vierde generatie Bakker die hier boert. De koeien ga ik wel missen, de regels niet. Ik ben steeds meer tegen de regelgeving gaan aanhikken. Het klopt toch van geen kant dat ik met mijn koppel koeien vrijwel niks verdien, terwijl ik met alles wat ik er omheen doe mijn brood verdien. Ik heb altijd gezegd dat ik er op mijn zestigste mee wilde stoppen, nou dat moment is wat sneller gekomen (Hij is 53).”

Daar zijn meerdere redenen voor. “Mijn vader (Dirk) die hier altijd woonde, is naar Den Burg verhuisd. En onze zoon Tim gaat studeren. Hij zou dus op kamers gaan. Ik zei: We kunnen ook allemaal gaan. Dan heb je een zee aan scholen waar je uit kunt kiezen.”

Wat meehielp bij het besluit is dat er momenteel veel vraag is naar land en productierechten. De gemeente staat positief tegenover het verzoek om voor de gebouwen gebruik te maken van de “ruimte voor ruimteregeling”. Dat houdt in dat er bij sloop van minimaal 1200 meter bedrijfsgebouwen, een woon- of recreatiehuis mag worden teruggebouwd. “Nu zeggen mensen: Nóg meer huizen! Nou eentje, want er staan al twee woonhuizen. Maar er verdwijnt wel 1400 vierkante meter schuur.”

Veel vrienden

Hoe staat Esther in dit verhaal: “Eerst dacht ik: oké. Erik was hiermee in zijn denken al verder dan ik. Maar ik vind het prima. Ik werk hier op een accountantskantoor, misschien dat ik dat daar ook ga doen. Of wat anders. Ik zie wel. We hebben daar veel vrienden zitten en uiteindelijk is het maar twee uur rijden vanaf de boot.”

Erik: “We zijn vaak in deze omgeving op vakantie geweest. Een mooi gebied. Toen we op zoek gingen naar een huis, hadden we een lijstje van wensen. Dit voldeed aan alles. Een mooie woning, met een schuur aan huis waar we wat kunnen organiseren. En een stukje land om de deur. We willen, zoals ook op Texel, daar graag een camping beginnen.”

Stoppen als boer is ook ondernemen

Er komt dus een eind aan de Texelse Legodag die ze al elf keer hebben gehouden. Grijnzend: “Dat wordt straks de Drentse Legodag. Ik bezoek graag Legobeurzen. Ik stond eens op een beurs, toen iemand vertelde dat hij een leuk Lego-evenement op Texel had bezocht. Ik zei: Dat kan kloppen, dat was bij mij in de schuur. Vanuit Drenthe is het straks een stuk makkelijker om beurzen te bezoeken.”

De verhuizing betekent ook dat Erik na tien jaar afscheid gaat nemen van de Texelse brandweer. “Ik heb veel meegemaakt, ook hulpverleningen bij zware ongelukken. Om dan iets te kunnen betekenen, dat geeft een enorme voldoening. De brandweer is een leuke club mensen. Dat is ook nodig, je moet het met elkaar doen. Breed samengesteld uit met mensen uit de hele Texelse samenleving. Die kennis kun je goed gebruiken.”

“Ik ben chauffeur op meerdere voertuigen en doe nu de opleiding voor het haakarm voertuig. Ik heb als brandweerman een brede kennis opgebouwd. Ik hoop dat ik daar ook in Drenthe iets mee kan doen. Ik zou daar graag iets doen in de hulpverlening. Dat ligt me wel goed en je voelt je nuttig. Ik ben nog te jong om de hele dag te gaan zitten niksen.”

Erik Bakker is niet de enige melkveehouder die er mee ophoudt. Hij weet er zo nog een stuk of drie en verwacht dat er meer zullen volgen. “Ik heb het gevoel dat wij de schuld krijgen van alle problemen in Nederland. Regels, regels, regels, het lijkt met de dag wel gekker te worden. Bedrijven die maar groeien worden geholpen, maar ondernemers zoals wij, die klein willen blijven en - je zou zeggen - da's beter voor het milieu, krijgen geen stuiver. Ik krijg best vragen van mensen die het een ingrijpend besluit vinden. Dat is het zeker. Maar ik zeg ook: Stoppen is ook ondernemen." 


Gerard Timmerman