Afbeelding
Foto: Nienke de groot

Uit de school geklapt

Ik zal er geen doekjes om winden: ik hou er niet van! Die harige lange poten, dat onverwachte wegrennen en dan niet weten waar hij zit. Misschien heb ik dat van mijn moeder meegekregen, die was er als de dood voor. Juist… spinnen! 

Door de ogen van een kind

Sinds dit schooljaar heb ik na 20 jaar bovenbouw, ook een dag groep 3/4 en wat vind ik het leuk! Elke vrijdag ga ik mee in hun belevingswereld en organiseer ik de les rondom het thema dat die week speelt in de groep en vorige week was dat thema spinnen! 

Ik had de avond ervoor diverse lesactiviteiten voorbereid; een Engels liedje, een aflevering van Huisje Boompje Beestje waarin het verschil tussen jacht- en webspinnen mooi werd uitgelegd en ik wilde de kinderen met lijm een web laten maken na een filmpje waarin we samen keken naar het maken van een web. Maar waar leer je beter van dan van de praktijk? 


‘s Ochtends maakte ik mijn zoon wakker en stond abrupt stil op de trap toen daar een grote zwarte engerd op de muur zat. Mijn juffenhart maakte een sprongetje en ineens was ik heel blij deze vriend te zien; een beter moment had hij niet uit kunnen kiezen! Opgesloten in een mooi glas nam ik hem mee de deur uit, waar een collega van hem een prachtig web had gemaakt in mijn tuin. Goedemorgen kruisspin, tot straks!

“Wat heb je daar juf?” De kinderen keken heel anders tegen meneer spin aan en heetten hem hartelijk welkom in de klas. Samen gingen we aan de slag met alle spinnenzaken. Het werd nog veel leuker toen we met de hele klas naar mijn tuin liepen om meneer kruisspin te bezoeken. 


Een hoop gelach toen ik als spin bij een kind voordeed hoe hij een vliegje in zijn web razendsnel ronddraaiend inpakt met spinrag om later op te eten. Om dat te demonstreren zochten we in de tuin kleine insecten, zodat we de spin konden voeren en in actie zagen. 

Vol bewondering keken de kinderen naar dit fantastische schouwspel en de kinderen waren niet de enige die onder de indruk waren! Wat een bijzondere beestjes zijn het eigenlijk, dacht ik. Misschien moet ik eens vaker naar dingen kijken door de ogen van een kind.


Nienke de Groot

(De Vliekotter)