Texelfonds ziet vermogen en geld voor geven donaties toenemen

Het Texelfonds heeft ondanks alle perikelen met het coronavirus in 2020 het vermogen met €40.000,- zien groeien tot een bedrag van circa €1,5 miljoen euro.

Het rendement op de diverse beleggingen van het fonds bedroeg vorig jaar €72.698,- en er werd in 2020 in totaal €92.812,- vanuit het gemeenschapsfonds toegekend aan 25 projecten op Texel. Per 31 januari 2020 was er nog €434.389,- beschikbaar om aan projecten op Texel te kunnen besteden.

Het waren klinkende cijfers die scheidend penningmeester Dirk Vinke zaterdagochtend liet zien tijdens de jaarvergadering van het Texelfonds. De korte boodschap: het fonds doet waarvoor het in 2004 is opgericht en het genereert geld om initiatieven en projecten op het eiland financieel te steunen. Vinke was tijdens de jaarvergadering voor het laatst in functie, hij is opgevolgd door Fedor van Elk als nieuwe penningmeester.

Een greep uit de projecten die in 2020 door het Texelfonds werden gesteund: aanschaf van een elektrische strandrolstoel door SIGT, inrichting van het Huis van Tante Jans, steun voor Texelgezinnen, een film van De Waal over de Tweede Wereldoorlog, de realisatie van de klokkentoren in Den Hoorn en de aanschaf van een nieuwe motor van het bootje van de zwemclub.


Het Texelfonds kent meerdere zogeheten fondsen op naam voor het geven van steun. Voor de meeste fondsen geldt dat jaarlijkse het rendement op het vermogen beschikbaar komt om te doneren. Het vermogen zelf blijft onaangeroerd. De gelden in het IJspegelfonds en Lof der Zotheid zijn rechtstreeks beschikbaar. Een deel van het bedrag uit het IJspegelfonds werd in 2020 aangewend voor 'Verrijk je buurt' waarmee buurtinitiatieven in de dorpen werden gesteund.

Jacco Mokveld, opvolger van Jan Beijert als voorzitter van het Texelfonds, zette in De Buureton uiteen dat 2020 zeker niet het leukste jaar was, maar dat het wel een jaar was dat kansen bood om zaken anders aan te pakken en een beroep deed op het vermogen om te improviseren.