Karien Blankenburgh laat zeehond Kayak terugkeren naar de Waddenzee.
Karien Blankenburgh laat zeehond Kayak terugkeren naar de Waddenzee. Foto: Robin Waerts

"Boei was enige houvast voor jonge zeehond op wijde zee"

"Hier klopt iets niet", was de eerste gedachte van Karien Blankenburgh uit Den Burg toen zij woensdagavond 23 juni bij een boei op het water van de Waddenzee een jonge zeehond zag.

Het was een uitgeput klein zeehondje van amper een paar dagen oud dat zijn best om - op circa vier kilometer uit de oostkust van Oosterend - op een boei te klimmen. Karien was daar op het moment aan het kajakken met Hans van Garderen uit Den Burg die het jonge zeehond als eerste zag. Er was maar één ding mogelijk; meteen in actie komen om het spartelende dier te hulp te schieten.


Met succes: afgelopen dinsdag werd de geredde zeehond na een verblijf van drie maanden in de zeehondenopvang van Ecomare terug uitgezet in de Waddenzee. Het dier had wondjes aan zijn bek, was ondervoed en onderkoeld en woog slechtst 8,9 kilo toen hij op 23 juni bij de VC11 uit het water werd gehaald. Dinsdag ging de zeehond - met de naam Kajak - blakend van gezondheid en een gewicht van 32 kilo terug de zee in. "De navelstreng zat er nog aan toen we hem vonden", vertelt Karien die samen met Ine Boelhouwer (de vrouw van Hans) bij het uitzetten aanwezig was. "We hebben eerst gekeken of er geen moeder in de buurt was, maar die was daar op zee in de verste verte niet waar te nemen. Het leek wel of het dier de boei voor zijn moeder aanzag en zijn bek aan de zeepokken stootte in de hoop er melk uit te krijgen." Karien nam vanaf het water contact op met Ecomare (waar ze oud-medewerker is) en kreeg het advies de zeehond mee te nemen. Ze zocht vanuit de kajak contact met het dier en nadat het over en weer vertrouwd was, hield Hans haar kajak vast zodat Karien de jonge zeehond aan boord kon nemen. Eerst op het spatscherm van de kajak en daarna bij haar op schoot zodat hij niet in het water kon vallen. "De zeehond is daar meteen in slaap gevallen en ook blijven slapen totdat we bij de IJzeren Kaap waren." Ze bleven daar totdat medewerkers van Ecomare er waren om het dier naar de opvang te brengen.


Het was volgens Karien zeer bijzonder om Kajak dinsdag in De Cocksdorp uit te mogen zetten. "Wat er gebeurd is, weet je natuurlijk niet, maar je krijgt wel een beeld dat het jong en zijn moeder mogelijk zijn verstoord en elkaar daarna zijn kwijtgeraakt. Die boei was zijn enige houvast in de diep, wijde zee. Als we niks hadden gedaan, was hij vermoedelijk verdronken. Hij probeerde naar het droge te klimmen, maar was volledig uitgeput."