Meer duidelijkheid

principeverzoeken


Burgemeester en wethouders moet mensen die een principeverzoek bij de gemeente hebben ingediend voortaan binnen twaalf weken laten weten hoe lang het naar verwachting gaat duren om het verzoek af te handelen.

Dat hebben de politieke partijen in de gemeenteraad besloten op voorstel van Texels Belang en VVD. Een principeverzoek is een verzoek dat bij de gemeente kan worden ingediend om te bekijken of het zin heeft voor een bouwplan een omgevingsvergunning aan te vragen, bijvoorbeeld wanneer het plan niet voldoet aan de regels van het bestemmingsplan.  Dan vindt een eerste toetsing plaats, wordt bekeken of er kan worden afgeweken van de regels en wordt bekeken of het college in principe bereid is mee te werken aan een vergunningaanvraag. Dat kan een aanvrager een hoop moeite en kosten besparen als tijdens de afhandeling al duidelijk wordt dat het weinig zin heeft om een vergunningaanvraag in te dienen.


De afhandeling van een principeverzoek kent geen termijn en dat leidde een tijdje geleden tot een situatie dat vier jongeren uit Den Hoorn meer dan een jaar op een definitief antwoord van de gemeente moesten wachten.  Aan de hand daarvan besloot Texels Belang actie te ondernemen om met termijnen te gaan werken en dat leidde aanvankelijk tot een voorstel om elk principeverzoek (qua planologische procedure vallend binnen de beslissingsruimte van het college) binnen vier maanden af te handelen. Dat bleek in de praktijk te lastig te zijn, waardoor het voorstel werd aangepast om aanvragers in ieder geval binnen drie maanden te laten weten hoe lang afhandeling gaat duren. 


Dat voorstel werd ondersteund door de VVD en kreeg woensdagavond ook steun van de andere politieke partijen tijdens de raadsvergadering. Het college moet van de raad ook de informatie op de gemeentelijke website over principeverzoeken waar nodig verduidelijken, zodat iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt. Een principeverzoek kost volgens de website van de gemeente €575,95.