Zorgen oostkant leidden bijna tot wegstemmen van toekomstplan

Het was woensdag een essentieel punt bij de besluitvorming over het Toeristisch Toekomstplan; gaat het wel of niet drukker worden aan de oostkant van Texel als er meer spreiding van toerisme over het eiland zou komen.

In de ogen van CDA, Texel 2010 en PvdA gaat het aan de oostkant drukker worden als het toerisme meer gespreid wordt, terwijl dat volgens de concentratiegedachte van de jaren zeventig niet de bedoeling is. Volgens die gedachte moet het toerisme zich voornamelijk aan de westzijde van het eiland concentreren.  


Zorg van CDA en PvdA is dat aan de westzijde het gevoel van drukte bij meer spreiding niet gaat afnemen. Bijkomend punt van zorg voor de partijen was dat het college aan de oostkant de ruimte wil bieden aan kleinschalige ontwikkelingen (géén nieuwe verblijfsaccommodaties) waarbij de term 'Icoonprojecten' het gevoel heeft gegeven dat het niet alleen bij kleinschalig blijft. De zorgen waren verwoord in een gezamenlijk voorstel van PvdA en CDA om de spreiding van het toerisme en de term 'iconen' uit het Toeristisch Toekomstplan te schrappen. Dat voorstel kreeg tijdens de raadsvergadering alleen steun van Texel 2010. Het gezamenlijk voorstel kreeg daardoor met zes stemmen vóór en zeven stemmen tegen (TB, VVD, GroenLinks en D66) onvoldoende steun om aangenomen te worden.


Vervolgstap was dat het CDA tegen het hele Toeristisch Toekomstplan stemde om de oostkant van het eiland te beschermen. Door het ontbreken van twee raadsleden van coalitiepartijen Texels Belang (William Witte) en VVD (Jur Schuiringa) ontstond daardoor opeens de onverwachte situatie dat hele plan slechts met de hakken over de sloot werd aangenomen. Een meerderheid van zeven aanwezige raadsleden (TB, VVD, PvdA en Texel 2010) was vóór, een minderheid van zes aanwezige raadsleden (CDA, GroenLinks en D66) was tegen. Als de stemverhoudingen iets anders waren geweest, was het hele Toeristisch Toekomstplan waar sinds 2018 aan is gewerkt mogelijk onverwacht weggestemd.









e hebben het hier dus nadrukkelijk niet over nieuwe verblijfsaccommodaties, maar over een aantal unieke kleinschalige plekjes of de verdere ontwikkeling van bestaande 'attracties' die de moeite waard zijn om te bezoeken, een verhaal over te vertellen, of om even bij neer te strijken tijdens een fietstocht.


Op sommige plekken is nog ruimte voor een nieuwe beleving. Met iconen bedoelen we geen grote attracties, maar nieuwe redenen om iets te bezoeken voor kleinschalige bezoekersgroepen. Dit kan variëren van kunstobjecten of een tijdelijk cultuurproject in het landschap, tot het creëren van een nieuwe educatieve bezienswaardigheid.