Leon van Sambeek: "Ik hoop dat het de komende jaren beter gaat met de personeelstekorten waar we nu mee kampen in de horeca."
Leon van Sambeek: "Ik hoop dat het de komende jaren beter gaat met de personeelstekorten waar we nu mee kampen in de horeca." Foto: Jeroen van Hattum

Enthousiast bij zien werk van koks

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Leon van Sambeek, 32 jaar oud en geboren en getogen op Texel. Ik woon en werk hier al mijn hele leven. Ik heb mijn opleiding op de OSG gevolgd en vervolgens aan het ROC.



Wat voor werk doe je?

Ik ben samen met mijn broer Melvin eigenaar/kok bij Hotel Brasserie Rebecca in De Waal. Wanneer je eigenaar bent, wordt er meer van je gevraagd dan alleen koken, maar daar begin ik tegenwoordig steeds handiger in te worden. En mijn broer en ik doen ook veel andere klusjes binnen het bedrijf, waar nodig springen we bij. We zijn op 1 januari begonnen met het hotel en hebben er tot nu toe geen moment spijt van ondanks het rare jaar.

Mooi als gasten waarderen wat je gemaakt hebt



Vanwaar ooit de keuze om kok te worden?

Eigenlijk doordat mijn vader en mijn broer allebei al in de horeca werkzaam waren. Ik heb altijd veel gezien van hen en dat heeft mij enthousiast gemaakt. Daardoor heb ik al vrij vroeg de keuze gemaakt om ook kok te worden. En na verschillende leerbedrijven op Texel ben ik bij Rebecca terechtgekomen en nu al bijna 10 jaar werkzaam.


Wat is het mooie aan het bedenken van nieuwe gerechten?

Dat je een tevreden gevoel krijgt als je na lang sleutelen resultaat hebt. En als de gast waardeert wat je hebt gemaakt en dat ook uitspreekt. Wat ook leuk is dat het vaak om het totaalplaatje gaat waarbij mijn collega`s in de bediening de perfecte combinaties zoeken in de wijnspijs. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik ga graag een wedstrijdje voetbal bezoeken. Ook vind ik het heerlijk om een terrasje te pakken als het weer het toelaat. Een paar keer per jaar probeer ik uit eten te gaan bij zaken waar ik tegen op kijk. En in de zomer kan ik echt genieten van een dagje op de Rival om te gaan vissen. Even lekker niks aan je hoofd.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Gezellig en gastvrij. 


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

De gastvrijheid, het ons-kent-ons-gevoel, het praatje met bekenden als je door Den Burg loopt en natuurlijk de gezelligheid op Texel.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het personeelstekort. De afgelopen jaren is het verschrikkelijk moeilijk geworden om goede enthousiaste mensen te krijgen en dat is helaas niet alleen in de horeca. ik hoop dat dat de komende jaren iets beter wordt.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De 'natte horeca', de kroegen die ondanks de corona nog steeds positief proberen te blijven. Ik vind dat het wel een pluim verdient als je ziet hoe zij met de corona omgaan.



Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Lang, met veel schilderwerk binnen het hotel. Wij konden gelukkig de tijd nog gebruiken om dingen aan te pakken die we wilden aanpakken binnen het hotel. Maar voor de rest heb ik veel saaie momenten meegemaakt 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Goed. Wij zijn er afhankelijk van en - zoals ik al een paar jaar bij Rebecca heb gezien - is dat veel mensen terugkomen om het eiland en de gezelligheid. 



Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop nog steeds ondernemen en koken bij Rebecca. 



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Joannie van Elk-Schaapman. Zij doet onze boekhouding sinds wij met Rebecca zijn begonnen. Ze heeft ons samen met haar man Fedor fantastisch door het moeilijke begin geloodst.