De dames op de 5 km. Rechts in het rode shirt Margot van der Ven.
De dames op de 5 km. Rechts in het rode shirt Margot van der Ven. Foto: NK Masters 2021

Margot van de Ven Nederlands kampioen

Margot van der Ven van Atletiekvereniging Texel is in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo Nederlands kampioen geworden op de 5 kilometer op de baan.

Ze behaalde het kampioenschap in de categorie 'Vrouwen Masters 55'. Margot, die in Den Burg woont, had vorig jaar al mee willen doen aan het kampioenschap, maar toen gooide corona roet in het eten. Ze was blij nu eindelijk aan het NK in Hengelo mee te kunnen doen. Ze stond in het Fanny Blankers-Koen Stadion met 14 andere vrouwen aan de start van de 5 kilometer. "Het hele weekend was het goed weer, behalve tijdens onze wedstrijd. Toen trok de wind aan en was het bewolkt." 


De eerste kilometer ging ze met de groep mee en dat ging aanvankelijk veel te hard voor haar. De tweede en derde kilometer gingen - door het snelle starten - niet goed voor haar. "Ik riep in mezelf 'het moet harder, harder'. De laatste kilometer wist ik dat ik er dicht tegenaan zat om kampioen te worden. 'Nu is het je kans', dacht ik. Deze kans komt misschien nooit meer." Ze gaf alles op de laatste kilometer en kwam naar eigen zeggen zo verrot over de finish dat ze haar tijd nog niet op het digitale bord had zien staan. 


"Het bleek 21:43,73 minuten te zijn. Ik ben eerst even gaan zitten om bij te komen. Toen kwam het besef dat ik het had gehaald. Ik heb aan deze wedstrijd een goed gevoel en een gouden medaille over gehouden. Het plezier in het lopen, na corona is weer terug en kijk uit naar een volgende wedstrijd." In de wetenschap dat de atletiekbaan in Den Burg gerenoveerd wordt, hoopt ze straks nog beter specifiek op wedstrijden te kunnen trainen. "Voor welke wedstrijd dat wordt is nog even afwachten. Er is gelukkig weer volop keus.”