Cor Honkoop en Maurice Diks.
Cor Honkoop en Maurice Diks. Foto: Texels bier

Honkoop: "We blijven ons gehele assortiment op Texel brouwen"

Waar in het verleden wel eens schimmig werd gedaan over waar het bier werd gebrouwen, heeft de Texelse bierbrouwerij de laatste jaren een enorme stap in transparantie gezet. "We blijven alle twaalf bieren op Texel brouwen, ook Skuumkoppe. Maar een deel van de productie wordt elders gedaan. Zo wordt bijvoorbeeld Skuum op blik bij een onafhankelijke kwaliteitsbrouwerij in België gebrouwen en verpakt."

Honkoop legt uit: "Nu onze toekomst in de oude zuivelfabriek ligt, kunnen we investeren in de optimalisering en verduurzaming van de brouwerij. Deze optimalisatie creëert meer tijd en ruimte voor team Texels om mooie nieuwe bieren te ontwikkelen. Bovendien blijven we ons gehele assortiment op Texel brouwen en kunnen we onze gasten een nog mooiere beleving gaanbieden in ons proeflokaal. Het hart van de Texelse blijft op Texel. Verduurzaming staat centraal in het zijn van een goede buur op het eiland. Grote volumes die niet meer in de brouwerij passen zullen extern geproduceerd worden. Hiermee behouden we de goede harmonie tussen de brouwerij, natuur, bewoners en infrastructuur van het eiland. Doordat we nu zekerheid hebben, kunnen we bijvoorbeeld investeren in het proeflokaal, dat doe je niet als je niet weet waar je toekomst ligt."

Het brouwen van Texels bier in andere brouwerijen gebeurt volgens Honkoop onder toezicht van de Texelse Bierbrouwerij. Volgens hetzelfde Texelse recept, met dezelfde ingrediënten, dezelfde brouwwijze en dezelfde kwaliteitseisen.

Nieuwbouw

Nu de Texelse zich heeft zeker gesteld van een permanent verblijf op de huidige locatie, gaat het nieuwbouwplan aan de Laagwaalderweg in Oudeschild niet langer door. De brouwerij is in overleg met de gemeente over de lopende procedure van bestemmingsplanwijziging bij de Raad van State. Wat daar de uitkomst van is, is nu nog onbekend. 


Toen bekend werd dat Heineken de Texelse bierbrouwerij overnam, klonken er geluiden dat de brouwerij Texel nu wel zou verlaten. De ruim veertig Texelse medewerkers zullen het bericht dan ook met blijdschap hebben ontvangen. Naast de Texelse medewerkers zijn er nog zo'n 35 medewerkers die deels op Texel werken. "Het verleden is begraven. Wij zijn dolblij met de overeenkomst en kijken vol vertrouwen de toekomst tegemoet", besluit Honkoop.