Hoeve Axel langs de Vuurtorenweg heeft met 680 zonnepanelen en slimme software knelpunten in de stroomvoorziening opgelost.
Hoeve Axel langs de Vuurtorenweg heeft met 680 zonnepanelen en slimme software knelpunten in de stroomvoorziening opgelost. Foto:

Boer lost knellende stroomvoorziening zelf op

Een bijzondere energie-ontwikkeling boven de Ruigendijk. Hoeve Axel van de familie Van Heerwaarden heeft knelpunten in de elektriciteitsvoorziening van het landbouwbedrijf zelf opgelost met de installatie van een groot zonnedak en optimaal en intelligent verbruik van stroom.


Op het gemengde akkerbouw-, bloembollen- en veehouderijbedrijf aan de Vuurtorenweg vragen de verwerking en opslag van de bollen, aardappels en andere producten steeds meer elektriciteit. Johannes van Heerwaarden: “Wij gebruiken op jaarbasis nu tussen de 200.000 en 250.000 kWh. Die hoeveelheid stijgt elk jaar een beetje. De kabel heeft onvoldoende capaciteit, waardoor de spanning te laag wordt. Daardoor kregen we problemen met onze elektromotoren voor onze machines en functioneerde een nieuwe koelcel niet goed. Wij hebben een kleinverbruikersaansluiting en zouden er eigenlijk eentje voor grootverbruikers moeten.”

Probleem is dat het netwerk van Liander, met name in het noordelijk deel van Texel, aan de limiet zit en er (ook) bij de firma Van Heerwaarden geen grotere elektriciteitsaansluiting kan worden gerealiseerd. Doordat een uitbreiding van het netwerk er voorlopig nog niet in zit en de problemen in de toekomst alleen maar groter dreigden te worden, ging Van Heerwaarden op zoek naar een alternatieve, groene en duurzame oplossing.

Hij kwam uit bij een SMPL Battery.solar, een gespecialiseerde onderneming uit Maastricht. Om in de eigen stroomvraag te kunnen voorzien zijn het dak van zijn bedrijfsgebouwen 680 zonnepanelen geïnstalleerd. De eigen zonne-energiecentrale van circa 300kWp op de twee (kleinverbruikers) aansluitingen van 3 x 80 Ampère levert ca. 250.000kWh per jaar.

Deze centrale wordt slim aangestuurd door een energiemanagement systeem, de zogeheten smpl box™. Deze zorgt ervoor dat de twee kleinverbruikers-aansluitingen als één stroomaansluiting kunnen worden gebruikt. En ook dat de opgewekte en aanwezige elektriciteit op intelligente wijze de verschillende stroomverbruikers aanstuurt met de aanwezige elektriciteit uit de eigen (PV)zonne-energiecentrale en de bestaande kleinverbruikersstroomaansluitingen.

Het slimme systeem biedt de totaaloplossing voor de firma Van Heerwaarden om te verduurzamen, de bedrijfsvoering te kunnen continueren en uitbreiden en intelligent om te gaan met de opgewekte groene stroom.

Van Heerwaarden: “Het is een flinke investering en ik heb er vooraf ook wel twijfel over gehad. Maar ik ben nu heel blij dat we het gedaan hebben. We zijn minder afhankelijk van Liander. Op momenten dat de spanning in het net laag is, lost ons eigen systeem dat op. En we kunnen nog wat verder groeien. Ook met het oog op de stijgende energieprijzen is het mooi dat we het nu zelf opwekken. Doordat we in de zomer stroom terugleveren aan het net, komen we op de meter op nul uit.

In de toekomst kan Van Heerwaarden minder gas gaan gebruiken dankzij de intelligente oplossing van de smpl-box. Er is al sprake van kostenbesparing. Het intelligente systeem scant continu de energiemarkten en maakt zo optimaal gebruik maakt van de geboden stroomprijs. 

Elektriciteit die in de zomer teveel wordt geproduceerd stroomt nu nog in het net, en bij een tekort wordt het van het net betrokken. Maar Christian Bergmans van SMPL Battery.solar verwacht dat voor dit soort bedrijven, met een gebruik vanaf 50.000 tot 100.000 kWh per jaar, over een jaar of drie betaalbare accu’s/batterijen beschikbaar komen, waarmee ze geheel onafhankelijk (smart-grid) kunnen worden. Andere bedrijven die bij het stroomgebruik tegen soortgelijke problemen aanlopen, kunnen volgens Bergmans ook baat hebben bij een dergelijk systeem. "Elk bedrijf is anders, maar de benodigde software kan op maat worden gemaakt."