Labrador Joris van Arjen Kiltz brengt het markeerapport binnen/
Labrador Joris van Arjen Kiltz brengt het markeerapport binnen/ Foto: Michelle van Bennekom

Jachthondenproef op Texel

De organisatie van de SJP (Standaard Jachthonden Proef) in De Cocksdorp kon dit jaar rekenen op een record aantal deelnemers van eigen eiland. Waren het in het verleden vaak maar één of twee Texelaars die deelnamen, dit jaar waagden maar liefst acht voorjagers met hun trouwe viervoeter zich aan de proeven.


In het totaal waren er 53 honden present om de diverse proeven af te leggen. Dit varieert van gehoorzaamheidsproeven zoals volgen en blijven op de aangewezen plaats, tot apporteerproeven waarbij uit het bos, over water en uit water diverse soorten wild en dummy’s geapporteerd moeten worden. Uiteindelijk gingen er 12 honden door voor het A diploma, waarvan 2 honden het felbegeerde hoogste diploma wisten te halen.

Texelaars

Van de 34 honden die op gingen voor het B-diploma slaagden er 15 in om alle proeven goed af te leggen. Hieronder ook de Texelaars Jacob Bakker met Lizzie, Arjen Kiltz met Joris en Karin Weerts met Sunny. 


Linda Koolhof met Max en Ariëtte van Heerwaarden met Finn misten één proef voor een B diploma, maar behaalden wel alle C proeven en daarmee het C certificaat. De jachthondenproef, die ieder jaar rondom Dorpszicht aan de Stengweg gehouden wordt, kan mede georganiseerd worden door de medewerking van diverse grondeigenaren en pachters, sponsors en vele vrijwilligers.

Apporteerproef

Een dag eerder kwam de Texelse Marleen Bergamin met haar hond Nova in actie op een meervoudige apporteerproef in Utrecht, het vervolg op de SJP waar deelnemers voor kunnen inschrijven als er meerdere SJP’s met goed gevolg afgelegd zijn. Nova haalde hier een MAP B diploma en een 8e plaats.