Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De Eilandadvocaat en het geregelde ontslag

Meestal spreek ik met mijn cliënten af op het advocatenkantoor, al wil ik bij ondernemers nog wel eens een uitzondering maken om zo kennis te maken met hun bedrijf. Maar de lobby van het Madame Tussauds midden in Amsterdam was ook voor mij zeker geen standaard bespreekruimte. Sandra was VIP-host voor de Exclusive Fame Experience en mocht de bezoekers het gevoel geven dat ze zich als een ster tussen de sterren waanden voor een dag. “Als je wilt, doen wij ook even een korte tour? Dan praat ik je ondertussen bij en hopelijk heb je een goed advies voor mij.”


Terwijl Sandra mij via de diverse themazalen langs de bekende royals en popsterren als Koningin Maxima, Beyonce en Andre Hazes leidde, deed zij haar verhaal. Na acht jaar hetzelfde werk was de rek eruit en wilde ze graag iets anders. Het werk was echt heel leuk en ook het ontvangen en rondleiden van de bezoekers deed ze nog met veel plezier, maar toch zat ze voor haar gevoel aan haar plafond en was het tijd voor iets nieuws. Haar werkgever kon haar echter niet helpen. Er waren simpelweg op korte termijn geen goede carrièremogelijkheden binnen het bedrijf om verdere promotie te maken. De gesprekken stokten en de sfeer op het werk werd er niet beter op. Sandra wilde echter voorkomen dat ze na ruim acht jaar nu met een rotgevoel met ontslag zou gaan of zich ziek zou moeten melden. Ik adviseerde haar om vooral in gesprek te blijven en met de mogelijkheden van de nieuwe arbeidswet samen afspraken te maken waardoor er aan het eind geen verliezers waren. Er waren tegenwoordig veel goede outplacement-bureaus die haar konden begeleiden naar een nieuwe droombaan buiten het bedrijf waar ze nu voor werkte. Haar werkgever kon dit voor haar vergoeden en zo voorkomen dat er een geschil zou ontstaan waar niemand baat bij had. Bovendien was er voor haar werkgever een fiscaal voordeel en door goede afspraken te maken waren de kosten te overzien.


Sandra liet mijn raad even bezinken en complimenteerde mij voor dit inzicht. Het was inmiddels een uur geleden dat ik in de lobby was aangekomen en aan het einde van de rondleiding langs al de bekende wassen beelden, stond ik tussen de sterren van Hollywood. De topacteurs Leo DiCaprio, Brad Pitt en George Clooney keken mij een beetje levenloos, maar vol bewondering aan. Sandra reikte mij voor de grap een Oscar uit voor het “Beste Juridische Advies” en met een druk op de knop was het applaus inderdaad overdonderend. En eerlijk, een brede glimlach kon ik niet onderdrukken. Maar nog meer tevreden was ik toen er twee weken later samen met haar werkgever een goed akkoord was bereikt, waarbij Sandra via outplacement uit kon zien naar een passende nieuwe baan en in goede harmonie een vaststellingsovereenkomst kon worden opgesteld. De Oscar mocht ik houden en als bedankje stuurde Sandra mij een sticker voor op het voetstuk: “Voor de Beste Advocaat.” Ik moest hardop lachen en in gedachte zag ik Leo, Brad en George weer luid voor mij applaudisseren.


Vincent van der Velde

De Eilandadvocaat