Stop op verplaatsen van slaapplaatsen

De mogelijkheid voor het verplaatsen van toeristische slaapplaatsen is woensdagavond vervallen bij het vaststellen van het Toeristisch Toekomstplan voor Texel in de raadsvergadering.

De raad ging in nipte meerderheid akkoord met het toekomstplan waarover al meer dan twee jaar wordt gesproken. Tegelijkertijd werd de nota Verblijfsrecreatie uit 2016 ingetrokken en daarmee de mogelijkheid om nog langer slaapplaatsen te verplaatsen. De raad gaf het college groen licht om te gaan werken aan een zogeheten paraplu-bestemmingsplan om een aantal nieuwe maatregelen op te nemen in de bestaande bestemmingsplannen om een verdere groei van het aantal recreatieve slaapplaatsen te remmen.


De maatregelen betreffen een registratieplicht voor woningen met logies/ontbijt en voor tweede woningen die recreatief worden verhuurd. Het college gaat eveneens werken aan heldere en meetbare criteria voor logies met ontbijt, aanpassing van de stolpenregeling, actualisatie van de al bestaande planologische slaapplaatsenregistratie en een extra toetsing van aanvragen om kampeerplaatsen naar zomerhuizen om te zetten. Het paraplu-plan heeft een doorlooptijd van circa twee jaar en treedt naar verwachting eind 2023 in werking. Met het paraplu-plan worden de nieuwe beleidsregels toegevoegd aan de bestaande bestemmingsplannen op het eiland. De genoemde maatregelen staan in de zogeheten uitvoeringsagenda die onderdeel is van het Toeristisch Toekomstplan.


Het toekomstplan werd woensdagavond met 7 stemmen vóór en 6 stemmen tegen in de raadsvergadering vastgesteld. Texels Belang, VVD, PvdA en Texel 2010 waren vóór. CDA, GroenLinks en D66 stemden tegen. De stemverhoudingen lagen woensdagavond even anders dan gebruikelijk omdat raadsleden William Witte (Texels Belang) en Jur Schuiringa (VVD) afwezig waren. Dankzij de steun van Texel 2010 hadden de coalitiepartijen (TB, VVD en PvdA) toch een nipte meerderheid in de raad. Anders zou het plan, voortgevloeid uit het coalitieakkoord dat TB, VVD en GroenLinks in 2018 met elkaar sloten, zijn weggestemd. 


De politieke partijen hadden voorafgaand aan de raadsvergadering van afgelopen woensdag een hele serie aan moties en amendementen opgesteld om wijzigingen aan te brengen in het toekomstplan. Deze werden - met uitzondering van voorstellen voor registratie van de bedden (zie het artikel links op deze pagina) verworpen of aangehouden. Een motie van het CDA om in beeld te brengen hoe een verdere verstening kan worden tegengegaan werd ook aangenomen door een meerderheid in de gemeenraad. Meer over het toekomstplan op pagina 2 en 3.