Balans: economie versus rust en ruimte op Texel.
Balans: economie versus rust en ruimte op Texel. Archieffoto: Jeroen van Hattum

Toeristisch Platform gaat zich buigen over Toeristisch Toekomstplan

Texel krijgt een Toeristisch Platform waarin diverse organisaties en de wethouder toerisme om de drie weken structureel met elkaar gaan overleggen over het Toeristisch Toekomstplan.

De gemeenteraad heeft daar - met uitzondering van CDA-raadslid Niels Rutten - woensdagavond mee ingestemd bij de vaststelling van het Toeristisch Toekomstplan. Het Toeristisch Platform is min of meer een voortzetting van de klankbordgroep van diverse partijen op het eiland die zich sinds januari met het Toeristisch Toekomstplan hebben beziggehouden. Dat wordt nu voortgezet als platform dat structureel bij elkaar komt om over het toerisme te praten. 


De partijen die al in de klankbordgroep zitten zijn onder meer TESO, VVV Texel, KADO Texel, kampeerterrein 't Woutershok, Koninklijke Horeca Nederland/afdeling Texel, TOP, Staatsbosbeheer, LTO Texel en een afvaardiging van de dorpscommissies op Texel. Volgens wethouder Hennie Huisman (toerisme) is er straks sprake van agenda-leden. Afhankelijk van wat er op de agenda staat, schuiven zij wel of niet aan bij overleg van het platform. Bedoeling is dat zij tijdens het overleg aan de hand van het Toeristisch Toekomstplan bespreken wat er op de zogeheten uitvoeringsagenda zou moeten komen. Dat is de agenda waarop de maatregelen uit het toekomstplan komen te staan die de hoogste prioriteit hebben om uitgevoerd te worden. Huisman: "We kunnen niet alles tegelijk doen." De gemeenteraad heeft zeggenschap over de uitvoeringsagenda (en collegevoorstellen die eruit voortkomen) en er zijn maatregelen die een bevoegdheid van het college zijn. Volgens wethouder Huisman wordt de gemeenteraad via bijeenkomsten en raadsinformatiebrieven op de hoogte gehouden over wat er naar de raad gaat en wat een bevoegdheid van het college is.


Bedoeling is dat de zogeheten uitvoeringsagenda om de twee jaar wordt geactualiseerd. Het toekomstplan bestaat naast de uitvoeringsagenda uit een visie op de toekomst van het toerisme op Texel. Die visie is gebouwd op zes pijlers: -Stel het landschap met haar authentieke elementen centraal, -Houd elk Texels dorp uniek en leefbaar, -Creƫer bewust en waardevol bezoek, -Stimuleer gastvrij en toekomstbestendig ondernemerschap, -Stuur vanuit inzicht en heldere regelgeving en -Wees duurzaam in woorden en daden. Het plan (meer dan honderd pagina's) is te vinden via de website van de gemeente.