Cees Boks.
Cees Boks. Foto: Familie Boks

Gedreven hotelier met vooruitziende blik

Hotelier, gastheer en ondernemer met een vooruitziende blik. Daarnaast bestuurder, toezichthouder, initiatiefnemer, doener, boer, doorzetter, perfectionist, levensgenieter en begaan met jongeren. En een gedreven sportman.


Cees Boks was een veelzijdige Texelaar met veel petten op. Gastheer was er één van. Hotel Boschrand, dat hij met echtgenote Toos in 1973 overnam van zijn ouders, was zo ongeveer zijn levenswerk. Begonnen als klein familiehotel groeide het in bijna een halve eeuw uit tot een omvangrijk en gerenommeerd hotel. Veel terugkerende gasten. Hij maakte er graag een praatje mee. Achter de hotelbar was hij in zijn element. Hotelier, dienstbaar zijn aan de gasten, hij vond het een prachtig vak. Buffelen ook, in het drukke seizoen opstaan om half zeven, ’s nachts om half één naar bed en de volgende dag weer van voor af aan.

Een ondernemer met een vooruitziende blik, hij voorzag de groeiende behoefte aan luxe en moderniseerde het hotel. Hij was behoorlijk technisch en deed veel klussen zelf. Toen bij een grote verbouwing de tegelzetter afzegde en installatiewerk in de knel zou komen, ging Cees zelf aan de slag. De tegeltjes zaten keurig recht, hij was een perfectionist.

Het hotel groeide en groeide, ook de personele bezetting. De onderlinge sfeer was altijd erg goed, ook dankzij de jaarlijks uitstapjes. Cees onderkende het belang van goede medewerkers en de band die ook zij opbouwen met de gasten. De hoge opkomst bij de bedrijfsreünie enkele jaren geleden, sprak boekdelen.

Ook buiten het hotel volop actief. Zoals in het bestuur van de Texelse Hotel Vereniging. Ontevredenheid over het onderwijs, affiniteit met de jeugd en het inzicht dat Texel behoefte had aan meer kwaliteit in de horeca, triggerde hem zich er sterk voor te maken dat er een horeca-opleiding zou komen. Bevlogenheid die hij deelde met Willem Oosterhof, Jan Wolter Timmerman en Rob Teisman. Ze kregen het voor elkaar dat via het ROC een koksopleiding op het eiland kwam, waar vele van de huidige (top)koks zijn geleid. “Cees bewoog zich liefst op de achtergrond, maar was een groot initiator en op proef en beleefdagen altijd van de partij”, vertelt Teisman. “Ook een werkgever die sport belangrijk vond en medewerkers daarvoor de ruimte gaf.” Ook een inspirator die jeugd enthousiast kon maken.

Lange tijd zat hij in de Raad van Toezicht van de Rabobank, toen nog een Texelse coöperatie. Medebestuurder Jan van der Vis: “Cees was een gedreven man, bijzondere prettige in de omgang. Ik kon heel goed met hem hebben.” Oud-directeur Leo Timmers: “Cees had zijn mening snel klaar, maar was op basis van goede argumenten wel bereid die bij te stellen.” Texelaars die een bedrijf wilde beginnen of overnemen, kwamen nog wel eens bij hem voor advies.

Van 2008 tot 2017 lid van de Raad van Commissarissen van De Krim. Hij deed dat op de wijze die hem typeerde: positief, ondernemend en oprecht.

Ook een man met boerenbloed. Hij had enkele boeten en een flink koppel schapen, tijdens de lammerij ging hij er menigmaal ’s nachts uit.

Een gedreven sportman. Hij ontpopte zich als een bokser van niveau, was een verdienstelijk wielrenner en deed als paardenmenner onder meer mee aan het ringsteken. Met Toos ook lid van de Dansgroep Oude Dansen. Ook was hij regelmatig te vinden op de golfbaan. Begaan met de jongeren maakte hij hen enthousiast zette hij zich in voor de jeugdcommissie van de golfclub.

Cees Boks overleed woensdag 15 september, hij werd 71 jaar.