Cor van Heerwaarden in zijn jonge jaren, de foto prijkt op de cover van het monumentale boek annex biografie "Mijn Droom".
Cor van Heerwaarden in zijn jonge jaren, de foto prijkt op de cover van het monumentale boek annex biografie "Mijn Droom". Foto: Eigen collectie

Mijn droom, terugblik van een Texels theaterdier

"En tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren…” De onvergankelijke zin van Willem Elsschot speelde ongetwijfeld door het hoofd van Cor van Heerwaarden, toen hij eind jaren '80 het gedurfde plan bedacht voor een theater in een oude bollenschuur op Klif. En inderdaad, er waren veel beren op de weg: geld, vergunningen, bezwaren, etc. Maar hij zette door, buffelde, realiseerde zijn droom en maakte van zijn passie zijn werk. Zijn opmerkelijke levensverhaal is nu geboekstaafd in de monumentale biografie "Mijn Droom”.

Eerst dat bijzondere leven in notendop. Op Texel geldt immers: Van wie bei je d’r ien? Zijn moeder was Annie Nooij. Moeder en zoon hebben een hechte band. Cor: “Het boek is vooral ook een eerbetoon aan mijn moeder, aan wie ik alles heb te danken. Zij is de basis voor wat er van mij is geworden.”

Annie Nooij

Annie Nooij is een kind uit een groot gezin, haar ouders stierven op jonge leeftijd. Op haar twaalfde, nergens welkom, belandt ze als goedkoop hulpje in de huishouding in het gezin van haar oom en tante. Elke gevoel van veiligheid ontbreekt, ze heeft een traumatische jeugd.

Cor van Heerwaarden, smid uit de Molenstraat in Den Burg, op wie ze als meisje verliefd wordt, brengt licht in haar leven. Ze trouwen, vijf kinderen krijgen ze, Cor (jr) is de vierde. Maar zijn vader sterft al op zijn 32ste, Cor is dan pas een jaar of twee. De zoveelste klap in Annie’s jonge leven. Het heeft allemaal zijn weerslag. Ze werkt hard, poetst en schrobt en is in feite een heel lieve vrouw. Maar, kijken haar kinderen terug, ze laat het niet zien. Het kan immers verkeerd uitgelegd worden.

Piet van Hendrik

Ze hertrouwt met Piet “van Hendrik” Zijm, een kleine boer van streng katholieke huize. Er worden nog vier kinderen geboren en ze verhuizen na een poosje naar de ruilverkavelingsboerderij De Grie. Cor heeft niks met het boerenwerk en de band met zijn stiefvader is broos. Veelzeggend is zijn antwoord op de vraag of ze een gelukkig gezin waren: “Gelukkig genoeg om ons te kunnen handhaven.”

Cor ontpopt zich al jong als gangmaker en zet van alles op touw. Als pa zeventig wordt, verleidt hij zijn ouders tot een rondvlucht over het eiland. “Kom op pa, effe boven de Grie vliegen.” Na afloopt raakt pa er niet over uitgepraat.

Naarmate hij ouder wordt, realiseert Cor zich steeds meer hoeveel hij op zijn moeder lijkt: de controle houden, het iedereen naar de zin willen maken, confrontaties uit de weg gaan. “Ze wilde zich graag laten zien, maar kreeg de kans niet. Ik wil me wel laten zien.”

Boek vooral ook een eerbetoon aan mijn moeder, aan wie ik alles heb te danken

Strebertje

Cor ontwikkelt zich als een strebertje, met een extreme behoefte om goed te zijn in wat hij doet. Laten zien wat hij kan: Kijk mama met losse handen… Bewijzen dat hij voor zichzelf kan zorgen, zich niet de mindere hoeven voelen. Erbij willen horen, geaccepteerd om wie hij is. Super-gevoelig voor wat anderen van hem willen.

Fanatiek, ambitieus en een rupsje nooit genoeg. Een cocktail die als rode draad door zijn leven loopt. Thuis meehelpen en naar de HBS, waarvoor hij hard moet blokken. Weinig tijd voor vrienden. Hij bouwt wel een hechte band op met zijn leraar Frans, die hem ook bij de schoolkrant binnenhaalt. Ze organiseren samen zo ongeveer het hele culturele leven op school. Hier ligt de kiem voor zijn latere showbizz-carrière. Het geeft hem het gevoel dat hij ergens bij hoort. Zijn moeder heeft haar hele leven gesappeld en hoorde nooit ergens bij. “Ik heb altijd gedacht: Dat zal mij niet gebeuren!”

Schaduwkant

Maar de relatie met zijn leraar Frans heeft ook een schaduwkant: de man kan zijn handen niet thuis houden. Ongewenste intimiteiten en steeds verdergaande seksuele handelingen. Cor weet zich er geen raad mee. Hij lijdt er onder, maar heeft het er niet over. 

Tot op de dag van vandaag kost het hem extreme moeite om er over te praten. En het blijft dubbel: “Het feit dat het gebeurde, maakte dat ik andere dingen kon doen, kansen kreeg.”

Openhartig

In het boek is hij er openhartig over, net als over het moment dat hij “uit de kast” kwam, over familieaangelegenheden, gewetensvragen, vriendschappen, relaties, liefde(sverdriet), zakelijke en persoonlijke conflicten, financiële tegenvallers en andere gevoelige kwesties, ze komen allemaal voorbij.

Nettie van de Brake

Een openheid die van nature niet bepaald bij hem past. Dat hij er toch over sprak, is mede de verdienste van Nettie van de Brake, schrijver van de biografie. Cor, die overal kansen en mogelijkheden ziet en altijd vol plannen zit, is er zelf niet het type voor zo’n boek over zichzelf te schrijven. Op zoek naar iemand die dat voor hem wilde doen, kwam hij bij zijn dorpsgenote uit. Anderhalf jaar werkte ze aan het boek, van kaft tot kaft 378 pagina’s.

Met de billen bloot

Nettie: “Cor sprak heel open over zijn werk, theater en allerlei zaken. Maar praten over zijn eigen emoties, dingen die hem dwars zaten, etc., vond hij héél moeilijk. Ik zei tegen hem: Wil je een verhaal als cultuurpaus van Texel of een boek over Cor van Heerwaarden? Voor dat laatste moet je met je billen bloot.”

Cor: “Het was in begin best moeilijk om het toe te laten. Allerlei dingen, ook waarop ik niet zo trots ben, heb ik weggestopt.” Maar met het groeien van de vertrouwensband werden de gesprekken opener. Nettie zette het allemaal op papier, het resultaat verraste ook Cor. “Dit boek heeft mij een enorm inzicht in mezelf gegeven.”

Droom en levenswerk

Het resultaat is veel omvangrijker dan hier even te beschrijven. Ruim de helft van het boek gaat over zijn droom en levenswerk: Theater-restaurant Klif 12. De aanloop, het ontstaan, hoe het zich ontwikkelde, het plezier, al die Texelaars die er hebben gewerkt, de kweekvijver voor talenten, try-outs van bekende cabaretiers, de veelzijdigheid, Klojo & Ko, Amsterdams Kleinkunst Festival, Broadway, Evenementenbureau Texel, Dagje Texel, hoogte- en dieptepunten en wat al niet meer. Uiteindelijke de verkoop van het theater en hoe dat – zacht uitgedrukt - anders uitpakte dan Cor het zich had voorgesteld.

Monumentaal

“Mijn Droom” is een monumentaal boek, mooi vormgegeven door Heleen Vink, met veel foto’s en illustraties, opgeknipt in korte leesbare stukjes, anekdotes, quotes en waarvoor de schrijfster uitgebreid historisch onderzoek deed en een waslijst aan familie, vrienden, cabaretiers en andere betrokkenen interviewde. Het geheel zorgt voor een meer dan compleet beeld van deze opmerkelijke Texelaar die zijn jongensdroom tot leven bracht, zijn hart volgde en het daarmee veel Texelaars, cabaretiers, liefhebbers en anderen naar de zin maakte.


Veelzeggend is deze quote van Jochem Myjer:


Fucking trots

En als je dan tien seconden voordat je overlijdt in je stoeltje zit in de lentezon met dat prachtige uitzicht bij je huisje op Texel, dan kun je zeggen: ik heb me de tyfus gewerkt. Maar kijk eens hoeveel mensen ik heb geraakt. Hoeveel carrières ik heb ondersteund. Ik sta toch aan de wieg van half cultureel Nederland op cabaretgebied. Dat is zo groot en zoveel meer waard dan een dikke bankrekening. Die doet er dus niet toe. Het geluk zit niet in een miljoen op de bank en honderd keer Carré, en ik kan het weten. Maar geloof me, ik meen het uit de grond van mijn hart: Wat jij hebt gedaan is zoveel groter! Dat is wat je achterlaat. Als ik Cor was zou ik daar zo fucking trots op zijn!

Presentatie

Zondag 26 september wordt "Mijn Droom" officieel gepresenteerd, samen met het boek "Sammy" van Bas ten Have, de man van Cor. Meer over zijn boek op pagina 11. Vanaf die dag is "Mijn Droom" voor €39,95 te koop in de Texels boekhandels. Er kunnen maar een beperkt aantal genodigden bij de presentatie van 14:00 tot 15:30 uur aanwezig zijn.

Wie het boek heeft besteld en wil ophalen of interesse heeft is er gelegenheid op een van de onderstaande momenten:


Maandag 27 september 11:00-15:00 uur

Woensdag 29 september 15:00-17:00 uur

Donderdag 30 september 15:00-17:00 uur

Vrijdag 1 oktober 15:00-17:00 uur

Zaterdag 2 oktober 15:00-17:00 uur

Zondag 3 oktober 15:00-17:00 uur


Woensdag tot en met zondag verzorgen Cor en Bas een verrassingsvoorstelling van 17:00 tot 17:30 uur. Voor wie de voorstelling wil bijwonen, graag vooraf een berichtje om zeker te zijn van een plek. Opgeven kan via een mailtje naar stichtingdromen@gmail.com. Locatie: Het Atelier van Bas en Cor, Witteweg 6, Den Hoorn.

 

Gerard Timmerman

Annie Nooij met haar vijf oudste kinderen. Rechts achter Cor van Heerwaarden.