Nieuwbouw aan de Grensweg, na toepassing van de Ruimte voor ruimteregeling. Foto midden: Zwinweg, foto onder Pontweg 144-146.
Nieuwbouw aan de Grensweg, na toepassing van de Ruimte voor ruimteregeling. Foto midden: Zwinweg, foto onder Pontweg 144-146. Foto: Gerard Timmerman

“Vaak aantrekkelijke locaties in het Texelse buitengebied”

Algemeen

In het bestemmingsplan is sinds enige jaren de regeling opgenomen dat na beëindiging van een agrarisch bedrijf de bestemming mag wijzigen van agrarische naar “wonen”. Er mag dan een extra woonhuis of een recreatief opstal geplaatst worden. De voorwaarde is dat tenminste 1200 m² aan agrarische bedrijfsbebouwing wordt gesloopt.

Afmeting

De maximale afmeting voor een “gewoon” woonhuis betreft 150 m². Wie een woonstolp gaat bouwen, mag tot 250 m². Een recreatiewoning mag niet groter zijn dan 70 m².

Voorbeelden

Er is tot dusver meerdere keren gebruik van gemaakt. Een voormalig bloembollenbedrijf aan de Witteweg in Den Hoorn. Op Zwinweg 2 (De Bol, foto midden) is op de plek van de voormalige veehouderij een recreatief opstal gerealiseerd (natuurhuis De Bol). Op Nieuweschild hebben stallen plaatsgemaakt voor een (nog te bouwen) permanente woning. En schuren op de zogeheten combinatie locatie Pontweg/Grensweg zijn omgezet in twee permanente woningen (> 2.400 m2 gesloopt).

Pontweg 144-146 wordt nu te koop aangeboden, met toepassing van de ruimte voor ruimteregeling. Gerar..