Afbeelding
Foto:

De kant langs

Jelleboog


De afbraak van de laatste restanten die nog over waren van de Jelleboog bracht de nodige herinneringen boven. In mijn beleving was het een grote bar/discotheek/dancing, opgedeeld in allerlei delen en spelonken waar groepjes Texelaars samenklonterden.


De Jelleboog, dáár gebeurde het. De plek waar de Texelse jeugd bij elkaar kwam. Het was Facebook, Twitter, Tik Tok, Whatsapp, Instagram en Tinder tegelijk. Maar dan in het echt, in de ene hoek net een bruine kroeg en op de dansvloer een dancing. Het bier ging er met bladen tegelijk rond, soms in meer verdiepingen opgestapeld. Kottervissers, koeienboeren, bollentelers, mensen uit de horeca en anderen sloegen er hun weekgeld stuk. En na afloop, al dan niet met een stuk in je kraag naar je nest. 


Mooie tijden, zo ongeveer elke Texelaar van boven de veertig, vijftig heeft er wel herinneringen aan. Stapavonden, Jelleboogfeesten, plaatjes aanvragen bij de dj’s, artiesten die er optraden, van André Hazes tot Centerfold en van G’race tot Piet Veerrman en Harry Touw en Barend Servet, of was het Fred Haché? Afijn, altijd wat te beleven, in het weekend en woensdagavond om de week “door te zagen”.


Tot die brand in 2012, toen was het uit met de pret. Na die tijd werd de Kantoorstraat een verlaten steegje. Wat had je er nog te zoeken? Wat me wel opviel als ik er nog eens langs liep en dat verwilderde hoekje bekeek, was hoe klein het eigenlijk was. In mijn herinnering was het véél groter, onvoorstelbaar.


Ook de Biernomaden, de vriendenapp waar ik lid van ben, behoorde tot de vaste bezoekers. Iemand postte er vorige week een paar foto’s op, lang geleden gemaakt in de Jelleboog. Ze komen voorbij in de quiz over de Jelleboog. Een beetje kenner ratelt de antwoorden zo op.


1. Welke bars en hoeken waren er?

2. Noem een aantal vaste dj’s?

3. Welke bekende artiesten hebben er opgetreden?

4. Wie was er portier?

5. Wie stond er bij de garderobe?

6. Van welke twee namen is de Jelleboog afgeleid?

7. Welk gezelschap staat er op de middelste foto en waar bevinden zij zich?

8. Welk gereedschap bieden zij aan op de onderste foto?

9. Wanneer is de Jelleboog geopend?

10. Welke barkeeper van destijds fietst nu vrijwel dagelijks over Texel?


De antwoorden staan op pagina 10.


Gerard

Afbeelding
Afbeelding