Maatregelen voor verkeer in De Koog

De gemeente wil volgend jaar een aantal maatregelen in De Koog nemen om de parkeerdruk beter te verdelen en de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Dan gaat het om verbetering van het parkeerverwijssysteem in De Koog, invoering van een maximale parkeerduur van twee uur in de woonstraten, handhaving van het fietsverbod in de Dorpsstraat (het gedeelte in het centrum van De Koog) en de instelling van venstertijden voor bevoorradend verkeer. De punten staan beschreven in het Parkeer- en Verkeerscirculatieplan voor De Koog dat woensdag 29 september in de raadscommissie door de politieke partijen wordt besproken. Plan is ook om circa 40 parkeerplaatsen bij het parkeerterrein van paal 21 in de zomermaanden te reserveren voor gasten van camping Kogerstrand. Dat moet helpen om de parkeerdruk een eindje verderop bij de camping te verminderen. 


Het college wil nader onderzoek laten doen naar ideeën om het parkeerterrein bij de Nikadel en ‘t Stappenland opnieuw in te richten en naar een idee om de snelheid bij het Mienterglop en Kamperfoelieweg te verlagen naar maximaal 30 kilometer per uur. Bedoeling is om bij een eventuele herinrichting van de Nikadel het parkeerterrein half verdiept aan te leggen, zodat het (deels) voorzien kan worden van een extra parkeerdek. Dan zouden tegelijkertijd ook de vrij smalle parkeervakken verbreed kunnen worden naar 2,5 meter. Volgens het college is het de bedoeling dat de gemeenteraad op een later tijdstip op basis van het nader onderzoek besluit of de plannen voor de Nikadel en het Mienterglop daadwerkelijk worden uitgevoerd.


De voorbereidingen voor een ondergrondse parkeergarage in de duinen nabij Kogerstrand, waarvan eerder sprake was tijdens de voorbereidingen van het Parkeer- en Verkeerscirculatieplan bij De Koog - worden nog niet opgestart. Het college zegt op dat front eerst een bredere discussie te willen voeren over de vraag of de aanleg van een ondergrondse parkeergarage een logische keuze is. "Hierbij dient meegenomen te worden dat er een quickscan uitgevoerd wordt naar de mogelijkheden voor herinrichting (en mogelijke uitbreiding door een halfverdiepte aanleg) van parkeerterrein Nikadel/Stappenland." Volgens het college moet in een discussie over wel of geen ondergrondse parkeergarage ook worden stilgestaan bij het streven om gasten op het eiland in de toekomst meer gebruik te laten maken van duurzamere vormen van vervoer zoals de fiets of het openbaar vervoer.


Een paar reacties op Facebook leerden dat de Boodtlaan ook wel een opknapbeurt zou mogen krijgen. In de praktijk wil het met name in het seizoen nog wel eens vaststaan met verkeer op Nikadel en kan het lastig zijn om nabij paal 20 een parkeerplaats te vinden nabij de ingang van camping Kogerstrand.