Het toekomstige TESO-paviljoen met het stuurhuis van de Schulpengat.
Het toekomstige TESO-paviljoen met het stuurhuis van de Schulpengat. Foto: TESO

Waddengeld voor TESO-expositie

Het Waddenfonds heeft €50.000,- beschikbaar gesteld voor het TESO-paviljoen dat bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg gerealiseerd gaat worden.

Het Waddenfonds is de vierde organisatie die een bijdrage toezegt; eerder kwamen Stift Texel, het Texelfonds en het Nederlands Binnenvaart Bureau met toezeggingen over de brug.  In het TESO-paviljoen - met als blikvanger het stuurhuis van de voormalige Schulpengat - komt een multimediale familietentoonstelling over de veerdienst die sinds 1907 de verbinding tussen Texel en Den Helder onderhoudt. 

Bezoekers krijgen er straks een beeld hoe Texelaars in 1907 TESO oprichtten en sindsdien (tot de dag van vandaag) de veerverbinding met de vastewal in eigen handen hebben. In het stuurhuis van de voormalige Schulpengat (die van 1991 tot 2017 tussen Texel en Den Helder heeft gevaren) komt een 'experience' waar bezoekers kunnen ervaren hoe het is om bij een veerboot aan het roer te staan.

De realisatie van het project (in totaal €415.500,-) ligt op koers: aanvragers Stichting Juttersmuseum Texel en VIND in De Koog hebben tot nu toe geen afwijzingen ontvangen. Flora werkt intussen samen met TESO, een architect en een tentoonstellingsontwerper verder aan het uitwerken van de plannen. Streven is volgens TESO om voor de zomer van 2022 de deuren van het paviljoen te openen voor publiek. De vijftig mille van het Waddenfonds komt uit het Budget Lokale Innovaties dat binnen het fonds bestaat voor de ontwikkeling van kleinschalige en vernieuwende lokale plannen in het Waddengebied.