De brugklassers op kamp bij De Krim.
De brugklassers op kamp bij De Krim. Foto: Jeroen van Hattum

Mobiele telefoon uit en gewoon even een paar dagen onder elkaar

Even zonder telefoon onder elkaar, een paar nachten waarbij de één wat meer sliep dan de ander en diverse leuke activiteiten die gezamenlijk werden ondernomen.

De 132 leerlingen van de zes brugklassen van de OSG waren de afgelopen dagen op kamp bij vakantiepark De Krim om elkaar beter te leren kennen en om activiteiten te ondernemen. De groep sliep verdeeld over twee velden in een serie tenten die van huis waren meegenomen en ook gezamenlijk werden opgebouwd. 


"Het is leuk", vertellen Souwie Laan en Merlijn Dros als ze in de vroege ochtend met een groepje aan tafel zitten. Het is een wat korte nacht geweest, maar dat hoort erbij als je op kamp bent. Het is volgens de groep leuk om samen op te trekken en de activiteiten bevallen goed. "We zijn wezen zwemmen bij het zwembad van De Krim, we zijn op het strand geweest en hebben ook een fietstocht gemaakt." Volgens OSG-docent Remkje Visser, één van de begeleiders van het kamp, werd op het strand een Zweeds loopspel gehouden en was de fietstocht een fietspuzzeltocht van 11 kilometer rond De Cocksdorp. Bij de activiteiten trokken de klassen onderling met elkaar op, op de twee velden stond alles kris kras door elkaar (van basis tot en met vwo). In de avond was één van de docenten van school onherkenbaar verkleed aanwezig om een spookverhaal te vertellen. Op kamp aan zonder telefoon was een uitkomst: de leerlingen konden prima zonder. Het leidde onder meer tot voetballende leerlingen en leerlingen die op het veld de tijd namen om te frisbeeën. "Zo spreek je gewoon je vrienden in plaats van op je telefoon te zitten", vertellen Lucas Dekker en Dirk Roeper, al wordt het gamen op de mobiel uiteraard ook wel op prijs gesteld. Volgens Roxean de Kroon en Roxy Keijser is het eveneens prima te doen om een paar dagen zonder telefoon te zijn.


De gedachte dat alle leerlingen bij een bezoek 's nachts aan het toiletgebouw allemaal even stil zijn, is een utopie, dus één van de docenten legt daar 's morgens nog even de nadruk op als de groep bij elkaar zit. Er zitten meer gasten op het park, dus het wordt zeer op prijs gesteld als de leerlingen daar rekening mee willen houden. De Krim zelf dacht ook mee met de OSG. Remkje: "We hebben een barbecue gehad en daarbij was ook meteen rekening gehouden met de leerlingen die niet tegen gluten kunnen of vegan zijn. Daar was allemaal aan gedacht."