Regels verblijfsrecreatie worden aangescherpt na vaststellen plan

Heldere en meetbare criteria voor logies met ontbijt, een extra toetsing van aanvragen om kampeerplaatsen naar zomerhuizen om te zetten en aanpassing van de stolpenregeling plus andere regelingen die leiden tot uitbreiding van het aantal slaapplaatsen en extra verstening.

Het zijn een aantal punten waaraan het college prioriteit wil geven zodra het Toeristisch Toekomstplan door de gemeenteraad is vastgesteld. De punten staan benoemd in een uitvoeringsagenda (onderdeel van het toekomstplan) die voor de komende twee jaar wordt gehanteerd. Besluitvorming over het plan staat komende woensdag op de agenda van de raad. 

Andere punten op de uitvoeringsagenda: actualisatie van de planologische slaapplaatsenregistratie (met daarin dan ook de opname van de adressen met logies en ontbijt), registratieplicht voor woningen met logies/ontbijt en voor tweede woningen die recreatief worden verhuurd, intrekken van de Nota Verblijfsrecreatie uit 2016 om het verplaatsen van slaapplaatsen per direct te laten stoppen en het regelen van een overgangsperiode tussen huidig en nieuw beleid. Het college wil een paraplu-bestemmingsplan Toeristisch Toekomstplan opstellen om de aanpassing van de stolpenregeling, criteria voor logies met ontbijt en de extra toetsing van aanvragen voor omzetting te regelen. 

Volgens een toelichting in het collegevoorstel blijven na vaststelling van het Toeristisch Toekomstplan de huidige bestemmingsplanregels van kracht totdat een ontwerp van het parapluplan ter inzage is gelegd. "De mogelijkheden voor het omzetten naar zomerhuizen op verblijfsrecreatieve terreinen en omzetting in verblijfsrecreatieve gebouwen zonder een voorafgaand toetsmoment door de gemeente, de regeling voor logies met ontbijt, de regeling voor maximaal vier recreatieve appartementen in agrarische stolpen blijven tot die tijd ongewijzigd in werking." De mogelijkheid voor het verplaatsen van slaapplaatsen vervalt wel direct na bekendmaking van het nieuwe beleid. "Dit betreft geen recht uit een bestemmingsplan, maar is beschreven in de Nota Verblijfsrecreatie uit 2016."