Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

Eigenbelang

Naar aanleiding van het artikel ”CDA en Fractie Koot verder samen” in de krant van 7 september het volgende. In januari ’21 heeft mevrouw Koot de partij Eigen Belang (Texels Belang red.) verlaten, omdat ze zich niet meer kan vinden in de manier waarop deze club bezig is. Ze wordt uit eigenbelang een 1-mansfractie en neemt haar politieke zetel mee. Nu sluit ze uit eigenbelang (toekomstige verkiezingen?) zich aan bij het CDA en neemt de zetel weer mee.


Ze zegt wel dat een gekozen persoon dat mag doen, maar je stemt op een persoon die lid is van een partij en niet op de partij zelf. En door op die persoon te stemmen stem je automatisch op de partij van die persoon en geef je gelijktijdig een voorkeurstem aan de persoon die jij het liefst als vertegenwoordiger van die partij ziet.


De kiezers, u en ik, hebben volksvertegenwoordigers gekozen via het stemrecht. En op basis van het aantal uitgebrachte stemmen op deze personen wordt bepaald hoeveel zetels elke partij krijgt. Nu gaat er één van Eigen Belang naar het CDA en dat is niet zoals er gestemd is. Dit is zetelroof en kiezersbedrog.


Eigen Belang mort nu, maar in het verleden is dezelfde truc ook uitgehaald door onze wethouder Kooiman die juist uit eigenbelang zich aansloot bij Eigen Belang, nadat hij Texel 2010 had laten zitten.


Veel van onze gekozen volksvertegenwoordigers zitten overigens in de raad uit eigenbelang en besteden hun kostbare tijd vooral aan zichzelf. Niet aan het behartigen van de belangen van u of mij, want na de verkiezingen zijn ze vergeten wie ze (zouden moeten) vertegenwoordigen. Vooral bij Eigen Belang en de VVD zitten veel ondernemers en omdat er geen toezicht op is kan er iets geregeld worden.


In hetzelfde artikel staat dat het huidige opperhoofd van het CDA niet meer verkiesbaar is. Gelukkig maar, want deze volksvertegenwoordiger is vergeten dat dat de bedoeling is en zit er waarschijnlijk ook uit eigenbelang. Hij houdt niet van inbreng van buitenaf en liet mij (letterlijk geciteerd) weten, toen ik een opmerking maakte over het waardeloze parkeerplan '20, alleen bedoeld om extra geld binnen te harken (weer eigenbelang) en niet om parkeeroverlast bij burgers tegen te gaan, dat "de raad het hoogste orgaan is en wij bepalen hoe het hier gaat!”


Dat wist ik al en is niet echt luisterend naar de bevolking lijkt mij. De parkeeroverlast is in het nieuwe systeem alleen maar toegenomen, want waar ga je als toerist staan waar 24 uur per dag mag worden geparkeerd? Lijkt mij logisch en kan ik de toeristen niet kwalijk nemen. Naar mijn idee moeten alle inwoners van deze gemeente een vergunning kunnen kopen ad €12,50 waarmee de hele dag overal geparkeerd mag worden. Of toeristen overal binnen de bebouwde kom, behalve op de parkeerterreinen, max. 2 uur parkeren, zodat de parkeerplaatsen in de woonstraten voor bewoners beschikbaar blijven.


Ik hoop dat na de verkiezingen in maart ’22 eindelijk eens mensen in de raad komen die niet hun eigen belangen maar die van ons, de burgers van deze gemeente, zullen behartigen.


Frans van der Reyken,

Den Burg


Naschrift: Inzake de kwestie Edo Kooiman klopt de lezing grotendeels. Als wethouder voor Texel2010 maakte hij al voor de verkiezingen bekend om daarna over te stappen naar Texels Belang. Hij deed dit niet tijdens de zittende periode. Uiteraard is ook Ben Zegeren om een reactie op de brief gevraagd. De voorman van het CDA op Texel bedankt voor die gelegenheid.