Wat ik zeggen wou

Zwarte Kastjes


Willen we naar de Wadden? Dan gaan we naar de Wadden. Voor rechtgeaarde Noord-Drenthen en Groningers is er maar één route denkbaar: die naar Schiermonnikoog. Auto bij Lauwersoog netjes parkeren, kaartje laten zien, koffie met een kroket op de boot en dan de bus naar het dorp. Of met de fiets die je op de pier al kunt huren. Het echte Schiergevoel.

Maar soms beslist het lot anders en kom je elders terecht. Op Texel, na een overtocht die een fluitje is van een cent. Je komt in Den Helder in een file die langzaam door een Teso-schip wordt opgezogen. Uitstappen hoeft niet, nauwelijks tijd voor een versnapering. Dan gaat het luik open en geeft iedereen flink gas, richting Den Burg – je wilt immers zo spoedig mogelijk naar die duurbetaalde accommodatie. Texel wordt overweldigd door die haastige horde auto’s. En pas bij het huurhuis pelt men al die haast en stress af. Bijvoorbeeld door het huren van een fiets.

En daar begint onze Grote Verwondering. We zoeken een fiets uit. Doen de remmen het, gaat het licht aan, zitten er 7 versnellingen op? Alles in orde, we stappen onbezwaard op een Gazelle. Na een kilometer of wat lijkt het of we iets over het hoofd hebben gezien. Links en rechts worden we gepasseerd door lui die een veel hoger tempo aanhouden dan wij. Jong en oud, zwart en wit, grijs en groen – allemaal op fietsen met zwarte kastjes, ze vliegen over de toch smalle paadjes, met een snelheid alsof de ze de laatste bus moeten halen. Dat vraagt om ongelukken, en jawel. Op de tweede dag een ambulance bij een kruispunt, verplegers met bezorgde blikken naast een persoon op de grond. De wielen van het rijwiel draaien langzaam in de lucht.

We blijken weer eens tot een minderheid te behoren. Dit keer zijn we lid van een slinkend groepje dat nog kiest voor een fiets zonder elektrieke ondersteuning. Aandrijving via je benen, soms even lastig, vaak ook heel bevredigend. Goed voor lijf, leden en geest. In een tempo dat je in staat stelt ook nog om je heen te kijken.

Maar dat is nu heel ouderwets. De Zwarte Kastjes zullen overwinnen.


Coen de Jonge,

Peize.