Wandelaars raken bij paal 19 in drijfzand

Een aantal wandelaars op het strand bij paal 19 is zaterdagmiddag tijdens het wandelen in drijfzand terecht gekomen.

Het leidde tot meldingen bij onder meer politie en Staatsbosbeheer voor hulpverlening, al waren de mensen om wie het ging alweer uit het zand op het moment dat er hulp op het strand arriveerde. Volgens de meldingen zouden twee mensen tot de heupen zijn weggezakt, maar dat kon niet bevestigd worden.


Drijfzand langs het strand komt geregeld voor, met name als het laagwater is. Een algemeen advies van Staatsbosbeheer is om alert te worden als rond voetstappen op het zand water komt te staan. Advies is om dan de koers te verleggen en naar hardere delen van het strand te wandelen. "Ga dan niet stilstaan, maar blijf in beweging als je het gevoel hebt dat je bij drijfzand bent gekomen", zegt boswachter Erik van der Spek.


Volgens SBB is het een vervelende ervaring om met drijfzand te maken te krijgen, maar is het niet echt gevaarlijk en zal iemand nooit volledig in drijfzand wegzakken. De opwaartse kracht van drijfzand is groter dan de opwaartse kracht van water, waardoor een mens (even zwaar als water) over het algemeen niet verder dan de helft kan wegzakken. Als het gebeurt, is het meestal tot de enkels en soms tot de knieƫn.