Het eerste pakket wordt uitgereikt aan de koks van de Gollards (Theo Kemper en Dirk Witte).
Het eerste pakket wordt uitgereikt aan de koks van de Gollards (Theo Kemper en Dirk Witte). Foto: I love Texel

Gezonde maaltijden met lokale producten voor de Texelse ouderen

Omring en I Love Texel zijn een samenwerking aangegaan voor het gebruiken van lokale producten ten behoeve van de maaltijden voor bewoners van de woonzorglocaties op Texel en voor de thuiswonende ouderen die gebruik maken van Tafeltje Dekje.

Toen het er enkele jaren geleden op leek dat er in de verbouwde Omringlocatie Gollards geen keuken en restaurant zou terugkomen, is het met hulp van diverse lokale fondsen gelukt deze voorzieningen na de verbouwing toch in stand te houden. Ook nam destijds Piet Lap het initiatief om een projectgroep Korte Keten samen te stellen. Zij deden onderzoek naar wat er nodig is om een distributieketen van verse lokale Texelse producten op te zetten. Doel hiervan was het maken van een structurele verbinding tussen de Texelse zorg en de lokale boeren. Deze ontwikkelingen zijn nu uitgemond in de samenwerking tussen Omring en I Love Texel. 


I Love Texel is het platform voor Texelse producten en producenten. ‘’Voor een mooie toekomst van het eiland hebben we elkaar nodig. Samen zorgen we voor een balans. Texel is een bron van prachtige producten gemaakt door toegewijde producenten met liefde voor hun vak. De natuur en haar schoonheid worden beschermd door gemotiveerde vakmensen en vrijwilligers. Iedereen die van Texel houdt, bewoner en bezoeker, willen wij op laagdrempelige wijze in aanraking laten komen met al het moois wat het eiland te bieden heeft", stelt Erwin Goënga van I Love Texel.


Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en preventie van ziekten. Eten en drinken is met name essentieel voor kwetsbare doelgroepen waarbij ook risico op ondervoeding voorkomt. Het aanbieden van goed lokaal eten heeft een positief effect op gezondheid en het welbevinden. De samenwerkende partijen willen hier ook onderzoek naar gaan doen.


Het eerste assortiment lokale verse producten wordt inmiddels geleverd aan de keuken van de Gollards. De leveringen worden stap voor stap uitgebreid zodat nog meer producten van Texelse bodem in de maaltijden verwerkt kunnen worden. Verder wordt er op de woonzorglocaties meer aandacht besteed aan het verhaal achter de maaltijd; de boer, het gewas, de beesten, het landschap, de seizoenen etc.