Pieter Jan Kooger: "Acht jaar met heel veel plezier op verschillende kotters gevaren."
Pieter Jan Kooger: "Acht jaar met heel veel plezier op verschillende kotters gevaren." Foto: Jeroen van Hattum

'Praktisch denken in oplossen van zaken'

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben geboren in De Waal en heb daar ook een schitterende jeugdperiode beleefd met een vriendengroep, inclusief feesten, overlast, brommerstandbeelden enzovoorts. Getrouwd met Monica en we hebben 3 kinderen: Samantha, Richard en Melinda. En ik mag de trotse opa van Joost, Benjamin en Sophie zijn, waar ik heel blij mee ben. Onze kinderen zijn uitgevlogen en wij wonen nog steeds op dezelfde plek, in het huis waar eerder mijn opa, ook Pieter Jan, woonde.


Wat voor werk doe je?

Ik werk bij het reserveringsprogramma Bookzo.


We kunnen eigenlijk best erg blij zijn met hoe het hier gaat

Vanwaar de keuze om de bouwwereld in te wisselen voor Bookzo?

Binnen ons gezin zaten geen geïnteresseerde in de bouw. In 2013, het jaar dat ik 50 werd, ben ik gestopt en zijn mijn compagnons Dennis (Beumkes) en Willem (Houwing) verder gegaan. Dat loopt gelukkig nog steeds heel goed en daar ben ik blij mee. Bij Bookzo was ik bij toeval in 2010 door Victor Lancee zijdelinks betrokken geraakt en wat er mogelijk was met IT vond ik wel heel erg interessant. Samen met Victor, Jon (van Dorsten) en Rogier (Kruger) is er iets moois bedacht en gelukkig was er ook nog een functie voor mij beschikbaar. Het lijkt een beetje op: van je hobby je beroep maken.


Wat heb je eerder met de visserij gehad?

Mijn ome Theo van der Vis, die schipper op de TX 68 was. nam me rond 12-13 jaar af en toe mee naar de haven en toen wist ik wat ik mijn verdere leven wilde gaan doen…op de kotter. De visserijschool doorlopen waarna ik op de TX 21, van hetzelfde visserijbedrijf, ben gaan varen en 8 jaar met heel veel plezier op verschillende kotters heb gevaren.

Intussen samen gaan wonen met Monica en toen wilde ik toch verder gaan kijken, de kotter was leuk maar je was veel weg en ik wilde naast werken en samenwonen nog meer doen: spelen in een bandje (Legendary Late Inbetweenies), voetballen bij SVO. Voor mij was het enige alternatief overschakelen naar werk op de wal en de bouw lag voor de hand, dat was met de paplepel ingegoten, vader, opa, ooms alles in de familie was in de bouw werkzaam. Eerst bij Bouwbedrijf Drijver na 5 jaar op eigen benen als ZZP-er daarna met Bert (de Ridder) Kooger & de Ridder wat uiteindelijk uitgroeide tot Bouwbedrijf Texel. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Wandelen of joggen (hardlopen kan je het niet meer noemen...). Veel met de kinderen en kleinkinderen zijn, als het even kan op reis met Monica en alle leuke dingen die voorbij komen waar mogelijk (mee)beleven.


Hoe ervaar je de mensen op Texel? 

Prima! Er zijn altijd verbeterpunten, maar dat geldt ook voor mezelf. De meeste mede-eilanders zijn prettig, duidelijk en recht door zee.


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is?

Veel wat er gelukkig nog is. De dynamiek en de verschillen. Natuur, landbouw, visserij, ruimte voor kleinschalig ondernemen en eigenzinnigheid moeten we koesteren. Gewoon de zaken oplossen zoals we dat altijd al op Texel gedaan hebben, praktisch denken in oplossingen, daar is geen adviesbureau voor nodig. We zitten op een prachtige plek en door samen te werken blijft dat zo.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik lees eigenlijk iedere keer hetzelfde…betaalbare woningen voor jonge Texelaars realiseren met stip op nummer 1 en dat gedoe met de wegen, borden, kruispuntverlichting is ook misschien een aandachtspuntje, maar verder kunnen we best erg blij zijn met hoe het hier gaat lijkt mij. 


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De medewerkers van de buitendienst van Gemeentewerken langs de weg. De vuilafvoer en het plantsoen onderhoud is heel goed georganiseerd. Verder natuurlijk de zorgmedewerkers en alle vrijwilligers die bergen werk verzetten.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Geen echte last van gehad, gelukkig zijn er geen ernstige ziektegevallen in onze omgeving voorgevallen en verder was het omgaan met de wisselende maatregelen, maar dat was ook leerzaam.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Dat is een lastige, ik ben blij dat het hier op Texel onder meer door het toerisme economisch goed gaat. Ik lees regelmatig dat het te druk is en dat ervaar ik ook op sommige momenten in Den Burg of De Koog natuurlijk. Maar in De Waal, bij een rondje lopen door de Bollenkamer of ergens anders valt het reuze mee. We gaan allemaal veel vaker op vakantie, ondernemen meer tijdens vakantie, het zal ongetwijfeld op andere mooie plekken in Nederland ook drukker zijn dan 25 jaar geleden, dat heeft meer met de veranderingen in de tijd te maken. Mogelijk ervaren we het hier als lastig als we ergens voor moeten wachten, terwijl we misschien zelf wel op een andere plek dezelfde overlast bezorgen. Ik denk dat een helder beleid wenselijk is voor de toekomst, maar wel goed onderbouwd.


Wat doe je over vijf jaar?

Geen idee, dat zie ik dan wel. 


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Simone Schipper, zij gaat het dorpshuisbeheer in De Waal overnemen.