Anders bekeken...

Paralympisch vuur…


Daar staat ze… op het bordes…met de koning en prinses Margriet ... goud om haar nek. Haar geweldige kopvrouw, haar ogen en haar gids vlakbij haar. Paralympisch goud! Weer heeft een Texelaar het hoogst mogelijke gehaald op de sportladder. En die sportladder was niet makkelijk te beklimmen, zeker niet…


Wij praten en denken er zo makkelijk over, maar als het zicht zo beperkt is dat je alleen licht en donker ziet dan is de beperking groot. Toen Larissa jong was deed ze mee aan een schilderwedstrijd. Er waren veel inzendingen; prachtige kleurrijke Rembrandts. Zij schilderde een eenvoudige lantaarn met een kaars. Gerd Jan Roos, de schilder/kunstenaar uit Oudeschild beoordeelde en gaf commentaar.


“Dit is toch de categorie basisschool vroeg hij?” Ik knikte en keek naar het nummer op de lijst. “Uitzonderlijk”, oordeelde hij. Ze heeft diepte en licht geschilderd. “Kijk, een kind tekent nog gewoon plat als hij of zij jong is. Dit is 3D, ze heeft de lijnen doorgetrokken, er is diepte, en de kaars brandt, dit is bijzonder.” Hij legde het rustig uit en schoof het kunstwerk apart.


Ze kreeg een van de hoofdprijzen en toen later bleek dat haar ogen haar in de steek lieten, heb ik nog vaak aan die lantaarn gedacht. De prestatie was eigenlijk nog groter. Zijzelf ontwierp brailletekens voor wiskundige symbolen, zodat wiskunde ook voor blinden toegankelijk kon zijn en won daarmee de researchprijs van de Hogeschool van Amsterdam in 2013. Een vrouw met inzicht die het waarmaakt op het hoogste niveau in Nederland, in de wereld.


Een vrouw die vol vuur onze driekleur omhoog houdt. De stoker Imke Brommer nam net zo goed haar deel voor haar rekening. De stoker stookte het Paralympische vuurtje nog eens flink op. Ze stond haar maatje bij, door dik en dun. Samen de armen in de lucht. Zo blij. Marjolein en Kees kunnen trots zijn op hun dochter.


Wij zijn trots op deze geweldige vuurverspreider van het Paralympische vuur en - eigenlijk nog belangrijker - het vurige gevoel dat ook al heb je een beperking je de strijd aan kan gaan. Daar gaat ze… daar staat ze… op het bordes… de koningin van de wielerbaan… en klaar voor een ereronde…


Larissa Klaassen is een voorbeeld voor velen. Uitzonderlijk... dat hadden de kunstenaarsogen van Gerd Jan goed gezien…


Jozien