Openbaar toilet dat vroeger in De Koog stond en toen de nodige commotie veroorzaakte.
Openbaar toilet dat vroeger in De Koog stond en toen de nodige commotie veroorzaakte. Archieffoto: Texelse Courant

College komt nog met uitsluitsel over toiletvoorzieningen op Texel

Het college is bezig om in beeld te brengen wat er beschikbaar is aan toiletten op het eiland voor Texelaars en toeristen die naar de wc moeten.

Dat liet wethouder Edo Kooiman woensdagavond weten naar aanleiding van een motie van het CDA om met spoed meer openbare en duurzame toiletten op het eiland te realiseren. Volgens de wethouder was het college al bezig om de beschikbare toiletten in beeld te brengen (mede naar aanleiding van een eerdere motie van de raad van 30 juni 2020, maar ontstond er vertraging als gevolg van het coronavirus. 


De wethouder zegde toe in het vierde kwartaal met een voorstel of een raadsinformatiebrief te komen om de raad nader te informeren over de stand van zaken. Volgens Kooiman is er bij ondernemers toch behoorlijk wat animo om toiletten beschikbaar te stellen en is de score op Texel nog niet eens zo slecht. Over de motie van het CDA werden nog geen beslissingen genomen, dat gebeurt mogelijk in de raadsvergadering als de motie daar wordt ingediend. Het CDA had voorgesteld om de €839.000,- die Texel kreeg van het Rijk ter compensatie van de BTW voor zeeschepen te gebruiken voor het realiseren van openbare toiletten. Dat stuitte echter bij het college tegen de borst omdat het geld beoogd is voor het verfraaien van de veerhaven op 't Horntje. Wethouder Hennie Huisman zette woensdagavond uiteen dat de compensatie door TESO-directeur Cees de Waal uit het vuur is gesleept, maar door het Rijk naar de gemeente is overgemaakt omdat het niet één op één naar TESO kon worden overgemaakt. Sinds 21 oktober 2020 ligt er echter een besluit van de raad om de € 839.000,- niet uit te geven aan het opwaarderen van de TESO-haven, maar om het bedrag (met het oog op corona) in ieder geval tot en met 1 september 2021 in de algemene reserve bewaren. Daarna moet besloten worden hoe het geld zo kan worden besteed dat het ten goede komt aan alle Texelaars.