Bewaren van balans op het eiland is een belangrijk punt van het toekomstplan.
Bewaren van balans op het eiland is een belangrijk punt van het toekomstplan. Foto: Jeroen van Hattum

Verleden en heden zitten plan voor toekomst een beetje in de weg

Het ging over de toekomst, maar dan wel met een heden en verleden als spreekwoordelijk hangend anker in het kielzog.

De politieke behandeling van het Toeristisch Toekomstplan kende woensdagavond opnieuw een moeizaam verloop. Opmerkelijk, omdat vier insprekers van verschillende stroming allemaal hun steun voor het plan hadden uitgesproken. Meestal zijn insprekers aanwezig als ze het ergens niet mee eens zijn, maar dat was nu een keer andersom. 


Op het eerste gezicht bijzonder om dan te zien dat er bij meerdere politieke partijen aarzelingen zijn. Op het tweede gezicht zijn de aarzelingen minder verwonderlijk als ze in het licht van het politieke verleden worden bekeken. Er hebben zich in de raadzaal regelmatig situaties voorgedaan dat de raad instemde met een plan, een college de boel vervolgens net wat anders uitvoerde en de raadsleden vervolgens te horen kregen dat ze bij de besluitvorming beter hadden moeten aangeven wat de bedoeling was. Vanuit dat verleden is het niet raar dat partijen op hun hoede zijn nu er een veelomvattend plan (met visie) voor de toekomst ligt waarmee kaders voor de toekomst worden vastgesteld. Volgens wethouder Hennie Huisman moet het allemaal vooral op hoofdlijnen worden gelezen, maar dat wekt uiteraard niet meteen het grootste vertrouwen bij raadsleden als je in het verleden hebt geleerd om in het heden alert te zijn op details om in de toekomst gezeur en opmerkingen als 'dan had je maar' te voorkomen. Dan word je wat voorzichtiger met hoofdlijnen. Complex dus en dat levert gecombineerd met een veelomvattend toekomstplan niet de meest overzichtelijke situatie op.


Vanuit het college werd woensdagavond duidelijk aangegeven dat de raad bij vaststelling van het toeristisch toekomstplan niet meteen voor eeuwig en altijd alles uit handen geeft aan het college. Op basis van het plan zullen diverse voorstellen van het college volgen waarover de raad beslissingen moet nemen en waarmee de raad zeggenschap heeft in de koers die wordt gevaren. Voor het huidige college en een volgend college ligt er een taak om raadsleden straks niet achteraf te verwijten dat ze zaken eerder hadden moeten aankaarten. Een plan cq visie op hoofdlijnen moet de politieke partijen dan ook nu in het heden het vertrouwen geven dat er later bij het toeristisch toekomstplan de ruimte is om zaken bij te sturen. Dat komt het besluitvormingsproces tussen raad en college wellicht ook meteen ten goede.