Het terras van Restaurant RJ aan de Vuurtorenweg nabij De Cocksdorp.
Het terras van Restaurant RJ aan de Vuurtorenweg nabij De Cocksdorp. Foto: Henk Leyen

"Goed oogcontact"

De terrassen van Restaurant RJ aan de Vuurtorenweg nabij De Robbenjager in De Cocksdorp en van Prins Hendrik aan de Stuifweg nabij Oosterend zijn opgenomen in de landelijke Terras Top 100 van 2021.

Het terras van Restaurant RJ staat op de tiende plaats, het terras van Prins Hendrik op de 39ste plaats. De Terras Top 100 is een initiatief van Misset Horeca, het vakblad van de horeca. De jury is zeer te spreken over de correcte bediening op het terras bij Restaurant RJ. De dame die hen bedient, komt meteen vrolijk en blij over en maakt goed oogcontact waardoor het begin van het bezoek meteen goed is. "Leuk om te zien dat deze medewerker de bieren van het eiland promoot. Deze topper moet ondertussen flink aanpoten. Ze staat alleen op het terras, dat druk bezocht is deze zonnige zondag. Ondanks dat ze het flink druk heeft, signaleert ze wel steeds wanneer een glas leeg is op onze tafel. Knap is dat."


De jury is enthousiast over de geserveerde gerechten. "Een blik om ons heen bevestigt dat ook de bestellingen van de buren er allemaal erg goed uitzien. Het afrekenen na dit prettige bezoek verloopt ook goed. Onze bestelling wordt herhaald en de rekening wordt mooi gepresenteerd. Rond de lunch zien we dat de medewerker die aanvankelijk alleen op het terras stond, bijval krijgt. Fijn is dat. Dit jurylid was in ieder geval zo enthousiast over dit terras, dat deze in de avond ook nog terug wilde komen voor het diner."


Het terras van het Prins Hendrik hotel nabij Oosterend ziet er volgens Misset Horeca mooi en verzorgd uit. Volgens de jury straalt alles uit dat ze er graag gasten ontvangen. "We worden vriendelijk ontvangen door een medewerker die direct laat weten dat ze ons komt helpen. Ze houdt woord – uiteraard – en verschijnt kort daarna aan tafel en kijkt ons met een vriendelijke glimlach aan, heet ons welkom en vraagt wat we willen drinken. Ze prijst het Texels lokaal bier aan. Altijd goed, we zijn fan van lokaal en voor een Texels bier zijn wij wel te porren."


De bitterballen die de jury bestelt, zijn volgens de Misset echt heerlijk. "Leuk is ook dat er tijd wordt gemaakt voor een klein praatje met de gasten, terwijl het erg druk is op deze mooie, zomers dag. Het geeft blijk van een goed gevoel voor gastvrijheid en geeft bovendien het gevoel dat ze alles onder controle hebben. Net dat beetje extra waar je op hoopt bij een terrasbezoek. Eindconclusie van de vakjury is dan ook: ‘Een mooi terras dat erg verzorgd is. Je zit er lekker in het groen en de bediening is professioneel, snel en correct. De dranken en het eten zien er goed uit. Kortom, een meer dan terechte notering in deze lijst."


De Terras Top 100 is een landelijke verkiezing waarbij bedrijven zichzelf moesten aanmelden en dit jaar €79,- (als abonnee van de Misset) of €129,- (niet abonnee) voor deelname betaalden. Een anonieme vakjury ging op pad om de aangemelde terrassen één of twee keer onaangekondigd te bezoeken. De voorlopige top 7 (afhankelijk van de score) werd nogmaals bezocht, maar dan door de hoofdjury en aangekondigd. De hoofdjury bepaalde vervolgens ook de definitieve ranking van de top van de Terras Top 100.