Toekomstplan blijft overeind in politiek

Het Toeristisch Toekomstplan voor Texel heeft woensdagavond heelhuids de commissievergadering doorstaan, waardoor het nu op 22 september in de raadsvergadering kan worden behandeld.

Even leek het erop dat het aangepaste toekomstplan eenzelfde lot beschoren was als de eerste versie van het toekomstplan. Dat kwam begin dit jaar niet voorbij drie commissievergaderingen, waarna alles terug op het bordje van wethouder Hennie Huisman (economie) en haar medewerkers kwam. Het plan kon woensdagavond rekenen op steun van de klankbord van Texelse organisaties die meespraken over het plan, HISWA-Recron, de Stichting Kernwaarden Texel en Dick Drijver. Een van de weinige punten van kritiek van hen was de aanwezigheid van de Texel Principes in het document.

Bij met name CDA, PvdA, GroenLinks was echter twijfel waar ze mee zouden instemmen bij goedkeuring van het toekomstplan en hoeverre de raad dan nog invloed op de actiepunten voor de toekomst (onderdeel van het plan) zou hebben. Volgens wethouder Hennie Huisman moesten de partijen het stuk vooral op hoofdlijnen lezen, wat vervolgens tot extra verbazing leidde bij Rikus Kieft (GroenLinks) omdat het wel om de kaders voor toekomstig beleid gaat.

Intussen werd de wethouder er niet geruster op het moment dat vanuit meerdere politieke partijen geluiden klonken om het Toeristisch Toekomstplan ter kennisgeving aan te nemen in plaats van tijdens de raadsvergadering het te bekrachtigen met een raadsbesluit. Zonder het laatste, is er voor het college weinig ruimte om op basis van het plan daadwerkelijk tot uitvoering over te kunnen gaan om de balans tussen het toerisme op het eiland en het dagelijks leven te bewaren. Uiteindelijk bleef het plan overeind, maar met behoud van het scala aan vragen, zorgen en aarzelingen die zich ook begin dit jaar voordeden. Meer op pagina 2.