Impressie van wat er allemaal op het Geo-Portaal van Texel te vinden is.
Impressie van wat er allemaal op het Geo-Portaal van Texel te vinden is. Foto: Geo-Portaal Texel

'Schat aan informatie over Texel'

Met een paar muisklikken spreekwoordelijk van de omgeving van je huis naar gegevens over percelen in het buitengebied, afbeeldingen van het strand, de WOZ-waarde van je huis of de loop van het elektriciteitsnet op Texel.

Het is sinds kort mogelijk bij het zogeheten Geo-Portaal dat de gemeente in het leven heeft geroepen. Het Geo-Portaal is een digitale verzameling van letterlijk een schat aan informatie die openbaar op internet te bekijken is. De site (te bereiken via https://txl.maps.arcgis.com/home/index.html of via www.texel.nl) beschikt over 41 kaarten vol geografische informatie over het eiland, kadastrale gegevens zijn te vinden via de site en bijzonder zijn ook luchtfoto’s van Texel van de afgelopen tien jaar waarop goed te zien is wat er sinds 2011 jaarlijks is veranderd.


Het Geo-Portaal werd ontwikkeld op basis van de luchtfoto’s die de gemeente jaarlijks van heel Texel laat maken, zodat daar intern op het gemeentehuis gebruik van kan worden gemaakt bij het behandelen van vergunningaanvragen en het voorbereiden van beleid. Volgens Roel Struick (beheerder van het portaal) kost het maken van alle luchtfoto’s enkele tienduizenden euro’s per jaar, waardoor het zinvol is het beeldmateriaal ook voor iedereen beschikbaar te stellen. Het Geo-Portaal is eveneens gebaseerd op het Informatiebeleidsplan 2018 – 2022 aan de hand waarvan de gemeenteraad heeft bepaald dat relevante informatie van de gemeente digitaal voor iedereen beschikbaar moet zijn.

Luchtfoto's

Een greep uit de vele ‘schatten aan informatie’ die op het Geo-Portaal te vinden zijn: luchtfoto’s van 2011 tot 2020, gegevens van soorten gronden en bebouwingen aan gewassen per perceel grond, de elektriciteitsnetten van Liander die over het eiland lopen (hoog-, midden- en laagspanningskabels), bekendmakingen, ophaaldagen van het afval, werkzaamheden van de gemeente in de openbare ruimte zijn opgenomen, foto’s van Richard Heerschap van alle strandopgangen op Texel, scheepvaartverkeer en vliegverkeer rond en boven het eiland en werkzaamheden aan de weg. Bij de luchtfoto’s is onder meer te zien hoe het centrum van Den Burg zich sinds 2011 heeft ontwikkeld, maar ook hoe bijvoorbeeld bij de centrale voorzieningen van De Krim bij De Cocksdorp de ontwikkelingen niet stil hebben gestaan.


Ook te zien is bijvoorbeeld hoe op Texel de afgelopen jaren meer dan dertig projecten geld hebben gekregen uit het Waddenfonds, waar die projecten zich bevinden en hoeveel er per project is gedoneerd. Te zien is verder waar alle kampeerboeren (plus beschikbare bedden) op het eiland zich bevinden, waar de huurhuizen van Woontij staan en ook hoe de WOZ-waarden van huizen op Texel sinds 2014 jaarlijks hebben ontwikkeld. Het is allemaal op basis van al bestaande informatie op internet die door student Jody de Jong van de HAS in Den Bosch (de hogeschool voor agro, food en leefomgeving) in de Texelse Geo-Portaal zijn gebundeld. De informatie op de kaarten is volgens de gemeente actueel. Softwareleverancier ESRI ververst een groot deel van de kaarten dagelijks. Op iedere kaart staat ook aangegeven van welke bron de gegevens afkomstig zijn en wanneer een kaart voor het laatst is bijgewerkt.

Met een paar klikken langs diverse vormen informatie over Texel

Volgens Struick kan het systeem onder meer ‘digitale duurzaamheid’ op het eiland in de hand werken. “Een installateur die ergens zonnepanelen gaat installeren, kan bijvoorbeeld aan de hand van de luchtfoto’s het oppervlakte van een dak uitrekenen. Waarschijnlijk ga je in het echt ook wel even kijken om een beeld te hebben, maar daarna kun je aan de hand van de luchtfoto’s achter je bureau verder werken aan een klus. Je hoeft dus minder vaak op en neer te rijden.” 

Via de link ‘beeldmateriaal’ op de homepage van het Geo-Portaal is het mogelijk op de pagina ‘Obliek Foto’s 2021-3013' te komen. Daar is het mogelijk om een adres in te vullen om vervolgens een gebouw van noordelijke, oostelijke, zuidelijke of westelijke richting te bekijken. Hier bevindt zich ook een tool om van bijvoorbeeld daken van gebouwen het aantal vierkante meters uit rekenen. 


Het portaal leent zich ook bij uitstek om thuis vanachter de computer het eiland nader te verkennen; er is telkens wel iets nieuws of interessants te zien waardoor het zomaar kan lukken om een paar uur langs de verschillende kaarten en gegevens uit het Geo-Portaal te klikken.