De 21 geslaagden van de Texel Academy, De koks en gastvrouwen en -heren behaalden het mbo-niveau 2 diploma.
De 21 geslaagden van de Texel Academy, De koks en gastvrouwen en -heren behaalden het mbo-niveau 2 diploma. Foto: Texel Academy

Derde lichting geslaagden Texel Academy

Aan de Texel Academy is de derde lichting afgestudeerd. De 21 geslaagden behaalden het mbo-niveau 2 diploma. Ze mogen zichzelf kok en gastheer-/vrouw noemen. In tegenstelling tot vorig jaar waren niet alle lessen meer online en konden de leerlingen in levenden lijve hun theorie- en praktijklessen volgen.


Het afstudeerfeest in de tuin van Boutique Hotel Texel werd in kleine kring gevierd met familie, vrienden en leermeesters. Van de 21 deelnemers blijven er 13 op Texel werken, 11 studeren door. Sinds dit jaar is het mogelijk om verder te studeren aan de Texel Academy en een mbo-diploma niveau 3 te behalen.


De Texel Academy, een combinatie van leren, werken en wonen op Texel, is een initiatief van ondernemers, onderwijs en overheid. Met als doel onder meer het personeelstekort en de vergrijzing op het eiland tegen gaan. Met deze derde lichting afgestudeerden lijkt er een stap in de goede richting te zijn gezet, zeker nu een deel van de groep zich vestigt op het eiland. Dit is precies zoals men het bij de oprichting in 2018 voor ogen had. Daarnaast wordt de kwaliteit van de horeca op het eiland gewaarborgd.


De studenten van de overkant wonen op de campus in Den Burg. Ze gingen naar school op OSG De Hogeberg, kregen off- en online les van het ROC Kop van Noord Holland en werkten bij de talloze leerbedrijven op het eiland. Het was geen makkelijk studiejaar. Maar ondanks de sluitingen in de horeca, beperkingen van schoolactiviteiten en de verminderde sociale contacten brachten ze hun studie tot een goed einde. Te danken aan hun inzet en enthousiasme en ook die van ondernemers, die zorgden dat iedereen zijn of haar werk kon behouden. Om voldoende praktijkervaring op te doen, is in de zomer doorgewerkt.


De Texel Academy heeft drie doelgroepen: Texelaars van 16 à 17 jaar die zijn afgestudeerd aan de OSG. De tweede groep zijn Jongeren van de overkant, bijvoorbeeld die een carrière switch willen maken en hun opleiding op Texel willen volgen. Zij kunnen op de campus wonen. Derde doelgroep zijn koks en andere horecamedewerkers die al op het eiland wonen en alsnog een diploma willen halen. Zij hoeven voor lessen niet naar Schagen, maar krijgen op het eiland, zoals op het horecaplein van OSG De Hogeberg, lessen om op een hoger niveau te komen.

Nieuw is dat koks en gastvrouwen en –heren die niveau twee hebben gehaald, kunnen doorstromen naar niveau drie en daarna naar vier.


De afgestudeerden zijn meer dan welkom in de horeca, die in de coronatijd veel medewerkers heeft moeten laten gaan. Dat vertaalt zich landelijk ook in minder instroom in de opleidingen. Daar heeft de Texel Academy geen last van. De campagne “Durf jij een eilander te worden?” had een groot bereik en zorgde voor nieuwe enthousiaste leerlingen. Deze maand start een nieuwe lichting van 30 studenten met leren, wonen en werken op Texel. Die combinatie, en de diversiteit in de horeca op het eiland, maakt de opleiding extra aantrekkelijk.

Over de realisatie van de tweede campus, die al eerder op de planning stond maar door corona vooruit werd geschoven, is de Texel Academy in gesprek met Woontij en de gemeente.